IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна спря сделки за набиране на средства за 25 млрд. долара

Почти 80 компании, половината от които в САЩ, са се отказали от сделки от началото на инвазията

12:44 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Amir Hamja/Bloomberg</em></p>

Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Компании в цял свят все по-бързо се отказват от плановете си за набиране на средства на фона на волатилността, дестабилизираща кредитните пазари след инвазията на Русия в Украйна, съобщава Bloomberg.

Лидерът в електрическите автомобили Tesla Inc. е поредното голямо име, което се отказва от намеренията си за набиране на финансиране. Компанията отмени плановете си за издаване на облигации за 1 млрд. долара, гарантирани от лизингови договори по своите автомобили миналата седмица.

Почти 80 компании, половината от които в САЩ, са се отказали от сделки за най-малко 25 млрд. долара от началото на инвазията в Украйна преди близо месец.

Забавянията и отменянията на сделки се увеличават от инвазията насам. Графика: Bloomberg

„Има силни сътресения при инвеститорското доверие от началото на инвазията в Украйна на фона на наложените санкции срещу Русия и нарастващите цени на суровините“, коментира Сузана Стрийтър, старши анализатор на Hargreaves Lansdown Plc.

Предпазливостта достигна до всички краища на света. Индийската компания Mumbai International Airport Ltd. наскоро отложи сделка за издаване на облигации в долари, SS&C Technologies Holdings Inc. се отказа от заем за 1,7 млрд. долара за изкупувания в сряда, а бразилската Trocafone се отказа от първично публично предлагане.

Сред забавените сделки за над 18 млрд. долара са тези за финансиране на дълг, включително за облигации, заеми и гарантирани с активи ценни книжа, а останалите са за сливания, придобивания и първични публични предлагания.

Войната остави и компаниите в Европа да се чудят дали и кога ще се осъществят сливания, придобивания и листвания за приблизително 300 млрд. долара.

Вече налице е 74-процентно понижение на листванията по света и 28-процентен спад на издаването на корпоративни облигации от началото на годината, показват данни, събрани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още