IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гиганти в земеделието остават в Русия въпреки призивите да се изтеглят

Търговци на зърно и компании за семена посочват хуманитарни съображения, свързани с доставката на храни, докато активисти искат по-силен натиск върху Москва

22:00 | 21.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-големите в света компании в земеделието продължават да продават семена и да се грижат за реколтата в Русия въпреки натиска да прекратят връзките си със страната след нашествието в Украйна, пише Wall Street Journal.

Компании като Cargill, Bayer и Archer Daniels Midland съобщават, че хуманитарни съображения, свързани с наличието на храна за руските граждани и други страни, оправдават продължаването на дейността им в Русия, докато западни петролни компании, вериги за бързо хранене и други компании се оттеглят или спират операциите си в страната.

Групи с активисти или служители на някои компании в сектора на земеделието призоваха ръководителите на компаниите, продължаващи дейността си в Русия, да се оттеглят, а миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски поиска траен натиск върху западни компании да напуснат Русия.

Фирми в други индустрии като фармация и потребителски стоки също посочиха хуманитарни съображения за решенията си да продължат да оперират някои части от бизнеса си в Русия. Сред тях са Johnson & Johnson и AmerisourceBergen, която съобщи, че е спряла нов бизнес в Русия, но ще продължи да предоставя някои онкологични лекарства и ще приключи клинични изпитания.

Продължаващите дейности на земеделските компании в Русия може да имат по-широки последици за световното предлагане на храни. Войната на Русия в Украйна замесва две от най-големите производителки на зърно в света, преобръщайки регион, който става все по-важен за изхранването на нарастващото и по-заможно население в света.

Спиране от Русия на износа на суровини, използвани в хранителните стоки, като пшеница наред с вероятността за намаляване на реколтата в Украйна, може да доведе до сериозен недостиг на храни в света, казват анализатори.

Нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна доведе до ръст на цените на пшеницата с над 30% спрямо миналия месец. Макар че санкциите не засягат пряко руски износители на храни, а пристанищата в страната работят, вносителите са изправени пред високи застрахователни разходи за резервиране на товари от там, коментира Андрей Сизов, управляващ директор на компанията за анализи SovEcon, специализирана в черноморските зърнени пазари.

Ако доставчиците на зърно се изтеглят от Русия и страната намали производството си, Русия вероятно ще има достатъчно зърно, за да се изхрани, но то няма да е непременно достатъчно за изхранването на други страни, допълва Сизов.

„Това е проблем за Русия, но по-голям проблем за вносителите на храни от цял свят“, казва той.

Други фактори също може да намалят производството на пшеница, казват анализатори. Сухото време в Южна Америка засяга производството на зърно в региона. В САЩ Agriculture Department съобщи по-рано този месец, че очаква фермерите да засеят съвсем малко повече пшеница в сравнение с миналата година, когато бяха засети най-малко декари от над един век насам. В САЩ се очакват по-ниски добиви заради продължаващата суша в Западните и Северните равнини.

Според активисти войната на Русия изисква силно послание, а земеделските компании трябва да дадат своя принос. Някои украински и американски екологични и земеделски организации изпратиха писмо миналата седмица, в което настояват Cargill да напусне изцяло Русия.

„Правенето на бизнес и плащането на данъци на правителството на президента Путин подхранват военната машина на Русия“, се казва в писмото.

Говорителка на Cargill посочи потенциалните последици за продоволствената сигурност, очертани от Продоволствената програма на ООН в отговора си на въпроса защо компанията запазва основните си хранителни операции в страната. Агенцията на ООН отбелязва, че конфликтът може да задълбочи инфлацията при храните и да доведе до глад в някои от най-бедните страни в света.

Базираният в Минесота гигант в земеделието Cargill, който има близо 2500 служители в Русия и започна да доставя зърно на Съветския съюз през 1964 г., съобщи по-рано този месец, че планира да остави отворени заводите си за храна и животински храни в страната, макар че ще ограничи някои операции и ще спре допълнителни инвестиции.

„Храната е основно човешко право и никога не бива да се използва като оръжие“, съобщи компанията и допълни, че регионът осигурява съставки за хляба, детската формула и зърнените закуски наред с други храни.

Производителят на пестициди и семена Syngenta, който има бизнес за над 1 млрд. долара в Украйна и Русия, продължава да доставя семена и химикали на руските фермери, за да смекчи възможен глобален недостиг на храна, съобщават запознати източници.

Други компании също твърдят, че планират да продължат операциите си в Русия, като ограничат някои дейности и нови развития. Сред тях са търговците на суровини ADM, Bunge и Viterra, зърненият бизнес на гиганта в суровините Glencore.

Bayer съобщи, че ще изтегли семената си в Русия догодина, ако войната в Украйна продължи. Германският гигант при семената и пестицидите заяви, че вече е осигурил основни земеделски стоки на руски фермери за насажденията тази година, но ще наблюдава политическата ситуация и ще реши за доставките за 2023 г. и по-нататък на по-късен етап.

Bayer призна, че е получила призиви да спре продажбите и услугите си в Русия, но заяви, че изтегляне на земеделски стоки ще се прибави към човешките жертви във войната.

Някои служители на големи компании в земеделието настояват вътрешно те да заемат по-твърда позиция, казват запознати с въпроса източници, включително са изпратили съобщения до ръководителите на компаниите за пълно изтегляне от Русия.

Някои големи компании в земеделието и търговци на зърно комуникират помежду си, за да уеднаквят позицията си, че изтегляне от Русия ще ограничи още повече предлагането на храни в света, съобщават запознати източници.

Компаниите работят също заедно по логистиката за внасянето на продукти и износа на реколта от страната и също така сътрудничат с правителствата, включително руското, по хуманитарни усилия, допълват източниците.

Анализатори в земеделието казват, че глобалните доставки на храни ще бъдат засегнати от войната. До 13 млн. души в света може да бъдат застрашени от глад заради ръста на цените на храните и нарушаването на доставките в резултат на нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Последиците вероятно ще се усетят най-остро от страни, които зависят от вноса и тези с преобладаващо ниски доходи на населението, които разчитат на руското зърно, казват анализатори и представители на земеделската индустрия.

Моника Тотова, икономист във ФАО, казва, че руските фермери ще имат проблеми, ако големи западни компании в сектора на земеделието излязат от страната. В земеделието има малко големи играчи и може да няма налични заместители на доставяни за Запада семена и химикали.

„Ако сте фермер в региона, имате малко варианти“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Глупости, хората казаха че остават от чисто хуманитарни съображения. Загрижени са да не останат гладни бедните руснаци. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Gerasim_Burgaski
преди 2 години
ВОЛГИНчо и тези Гиганти ще си тръгнатХАХХАХАХХАХАХАХХАРАЗПАДА на раZия предстои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
АнтиФъшкист
преди 2 години
Срала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Гиганти в земеделието остават в Русия въпреки призивите да се изтеглят ===== Це зрада! Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още