IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oxfam: Четвърт милиард души рискуват да изпаднат в бедност тази година

Общо 860 млн. души може да се окажат под линията на бедността от 1,9 долара на ден до края на 2022 г.

11:13 | 12.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Последствията от коронавируса, растящото неравенство и поскъпването на храните заради войната в Украйна са сред факторите, поради които над четвърт милиард хора ще изпаднат в бедност тази година. Това показва проучване на неправителствената организация Oxfam International, цитирано от Bloomberg.

Това може да доведе до общо 860 млн. души, живеещи под линията на бедността от 1,9 долара на ден до края на 2022 г. Това е с 263 млн. души повече спрямо прогнозите отпреди пандемията, се казва в доклад, публикуван във вторник. Броят се равнява на общото население на Великобритания, Франция, Германия и Испания.

Докладът на Oxfam е публикуван преди пролетните срещи на Международиня валутен фонд и Световната банка следващата седмица във Вашингтон, където се очаква икономическите предизвикателства и руската инвазия в Украйна да бъдат основни теми.

Очаквано най-бедните хора ще бъдат ударени най-силно – разходите за храна представляват 40% от потребителските разходи в Субсахарска Африка спрямо 17% в развитите икономики.

От Oxfam предупреждават, че завръщането на инфлацията е рецепта за финансови беди в страните с ниски доходи на населението, които се нуждаят от долари за енергоизточници, лекарства и храни, както и за изплащане на задължения на дълговите пазари.

От организацията предлагат различни варианти за справяне с проблема, включително годишен данък за милионерите от 2% и 5% за милиардерите, което според организацията ще генерира сумата от 2,52 трлн. долара на година. Тя би била достатъчна да бъдат извадени от бедност 2,3 млрд. души или да се осигури универсално здравеопазване и социална защита за живеещите в страни с ниски доходи.

„Отхвърляме всяко твърдение, че правителствата нямат достатъчно пари или средства да спасят всички хора от бедност и глад и да осигурят тяхното здраве и добруване“, заяви изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бухер. Според нея единствената причина това да не се случи е „липсата на икономическо въображение и политическа воля“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още