IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След маратонска среща СТО сключи първи споразумения от години

Една от мерките цели да увеличи доставките на ваксини срещу Covid-19 в развиващите се страни

10:43 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала. Снимка: ЕРА</em></p>

Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала. Снимка: ЕРА

След почти денонощни преговори 164-те страни членки на Световната търговска организация (СТО) постигнаха нови споразумения за първи път от години. Рано сутринта в петък страните членки на СТО се споразумяха за мярка, целяща да увеличи доставките на ваксини срещу Covid-19 в развиващите се страни, с което приключи ожесточената борба за патентните права на компаниите, управляващи важни медицински продукти по време на пандемия.

Компромисната мярка относно правата на интелектуална собственост ще улесни компаниите в развиващите се страни като Южна Африка да произвеждат и изнасят патентована ваксина срещу Covid-19 - при ограничени обстоятелства - без съгласието на притежателя на патента, ако имат одобрението на собствените си правителства, пише The Wall Street Journal.

Срещайки се за първи път от близо пет години, търговските министри от над 100 държави се споразумяха и за мерки за намаляване на субсидиите за рибарство с цел опазване на рибните запаси и поеха ангажимент да сведат до минимум ограниченията за износ на хранителни продукти на фона на недостига, предизвикан от войната в Украйна.

За облекчение на представителите на САЩ, които се опасяваха, че евентуална промяна на статуквото би навредила на американския бизнес, беше продължена съществуващата забрана за събиране на мита върху продукти, предавани по цифров път, като музика и филми.

Споразумението за ваксините е голяма победа за генералния директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала, първата жена в групата и първият африкански лидер, която през последните месеци настояваше страните членки да сключат споразумения на министерската среща, след като в продължение на години групата изпитваше затруднения да постигне нови споразумения. Като бивш председател на Световния алианс за ваксини и имунизации (GAVI), световната група за ваксините, тя положи особено големи усилия за завършване на споразумението.

Промяната в правилата за интелектуална собственост обаче вероятно ще има ограничено въздействие върху реалното производство засега, тъй като настоящият излишък на ваксини в световен мащаб означава, че сред производителите на ваксини няма желание за увеличаване на производството, казват експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още