IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Турболенциите на пазарите може да продължат до 2024 г.

Пазарите гледат и през призмата на политиката на ЕЦБ, която е втора по тежест след Фед, коментира Андрей Стойчев

12:45 | 26.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решимостта на Федералния резерв на САЩ да увеличава лихвите, докато не постигне 2% инфлация остава водещият фактор на пазарите. Турболенциите може да продължат и до 2024 г. , а промени на основни политики като зелената сделка в Европа създават все повече неизвестни. Вълната от повишаване на лихвите скоро ще застигне и Европа, което ще увеличи стойността на парите, така че инвеститорите може да изчакат и по-добри дни за влизане на пазара. Това коментира Андрей Стойчев, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Икономическите данни, курсовете, които поемат централните банки, и техните публични изявления подсказват, че "ако не сме в началото, то поне сме в първата половина на трудния период за пазарите, отколкото да наближаваме някакво дъно", каза Стойчев. 

Рекордното за десетилетия покачване на лихвите в САЩ с 0,75% не се оказа достатъчно да охлади инфлацията и се очакват нови повишения до постигане на целите на Фед, отбеляза анализаторът. 

"Посоката вече е ясна... Пазарите вече гледат и през призмата каква ще бъде и политиката на ЕЦБ, която традиционно е втора по тежест и действия след Фед", коментира Стойчев. 

ЕЦБ проведе извънредно заседание, но на него не се взеха сериозни решения, каквито може би очакваха пазарните участници, каза Стойчев.

Очакванията за рецесия до голяма степен са изконсумирани от пазара, но не напълно, допълни той.

"Все още данните не подсказват напълно рецесионно поведение и все още има надежди - с намеса на централните банки, промяна на статуквото в света, прекратяване на военните действия в Украйна, тотално спиране на Covid пандемията - могат да доведат до някаква промяна в икономически аспект. Тази година очаквано е доста трудна за финансовите пазари и 2023 г. ще бъде под сериозен натиск с оглед развитието на ситуациите", очаква Стойчев.

Прогнозите за мечи пазар и през следващата година Стойчев определи като "реалистично оптимистичен сценарий."

"Надявам се да е само 2023 г.... Не бих се изненадал турболенциите на пазара да се задържат до 2024 г.", посочи той

Има моменти влошавания в различни сектори, които влияят особено на развиващите се пазари, където няма толкова много налични инструменти и ресурси за справяне с подобна ситуация, каза Стойчев. 

В продължение на над десет години имаше силно изразен бичи пазар, което създаде голямо поле за пропадане, особено след събитията от 2020 г. насам, допълни той. 

"Наистина изглежда просто като корекция, но фундаментът подсказва, че тази корекция ще се превърне в малко по-сериозна ситуация на пазарите", каза Стойчев, като според него тук трябва намеса на централните банки, за да се охладят негативните емоции.

Промени на основни политики като зелената сделка в Европа пораждат все по-големи притеснения и неизвестни на пазарите.

"Компании във военно-промишления комплекс - с оглед на политическата и икономическа ситуация в света - са най-резонната инвестиция на капиталовите пазари. Когато има пазар с тенденция за понижаване на стойностите, дори те могат да пострадат, но процентно спрямо другите няма да е чак толкова много", каза анализаторът

Златото все още се използва за актив-убежище, но може би заради промяна на манталитета на инвеститорите все повече и повече губи тази своя роля, както се вижда от движенията на борсата с плахи покачвания и лесни спадове, коментира Стойчев.

"При равни други условия, с оглед няколко десетилетия назад във времето, при такива ситуации на капиталовите пазари златото би трябвало да бележи връх след връх, а това съвсем не е така. Дори в началото на пандемията, когато имаше масова психоза, всички активи бяха разпродадени, включително и златото", отбеляза той.

Хранителните суровини също изглеждат подходяща инвестиция в настоящата ситуация, но подобни инвестиции също крият рискове, ако не се познава добре пазара, предупреди Стойчев и добави, че цените вече са толкова високи, че очакванията може вече да са изконсумирани от пазарите.

Няма изглед за скорошно понижение на цените на петрола, който се търгува от сравнително тесен рейндж от около 10 долара. Освен войната и санкциите, желанието за пътувания след пандемията също обуславят по-голямо търсене и високи цени, каза анализаторът.

Очакваната намалена ликвидност за пазарите през летния сезон може да доведе до нелогични движения и по-висока волатилност, добави Стойчев.

Какво друго се случва на световните пазари може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.

Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Други виж още

Коментари

Финанси виж още