IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ помогнаха на Турция да спести милиарди от вноса на газ

Около 1/3 от производството на електроенергия в страната е от газови централи

15:54 | 28.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Соларните и вятърните централи в Турция са спестили 7 млрд. долара от вноса на природен газ в периода 1 май 2021 година - 31 април 2022 година, сочат изчисленията на екологичната организация Ember. Те се базират на данните за производството на електроенергия от възобновяемите енергийни източници и от природен газ.

Около 1/3 от електроенергията в страната се произвежда от природен газ. През 2021 г. Турция е внесла рекордните 61,6 млрд. куб. метра природен газ (ръст от малко над 23% спрямо 2020 г.), от които 45% от Русия.

Цената на газа тръгна нагоре от второто тримесечие на 2021 г. - в първите месеци на миналата година газът се търгуваше за около 20-25 долара за мегаватчас, за да се стигне до около 90 долара за мегаватчас през септември. С началото на зимния сезон, а след това и с войната в Украйна, ситуацията на газовите пазари на Европа се влоши допълнително.

В същото време соларните и вятърните паркове в Турция са произвели 46,3 тераватчаса електроенергия, или на фона на цените на природния газ в този период, страната е спестила 7 млрд. долара от вноса на газ за производството на електроенергия. Очакванията са, че до края на 2022 г., ако тенденцията на газовите пазари се задържи, Турция може да спести още около 5 млрд. долара от вноса на природен газ.

Анализите на Ember показват още, че интервенциите на правителството на енергийния пазар не водят до трайно понижаване на цената на електроенергията, дори и след като бяха определени пределни цени за газа, които са почти два пъти по-ниски от тези в Европа. Но зелената енергия може да помогне за това.

През 2021 г. 97% от въведените в експлоатация нови енергийни мощности в страната са зелени, но въпреки това Турция има неизползван потенциал за ВЕИ централи, които могат да помогнат за покриването на растящите нужди от електроенергия, посочват еколозите. Честите интервенции на свободния енергиен пазар обаче може да влошат доверието на инвеститорите.

Като цяло в момента има сериозен интерес към зелени проекти - на 74 търга през 2021 г. са одобрени проекти за 1000 мегавата, а направените заявки от участниците в тези търгове са били за нови мощности с капацитет над 9400 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още