IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЦК е получил разрешение от МОСВ за увеличение на капацитета

Капацитета за производствоо на олово ще бъде увеличен до 60 хил. тона годишно, при очаквани продажби за 2010 г. от 21 хил. тона

11:47 | 12.07.10 г.
ОЦК е получил разрешение от МОСВ за увеличение на капацитета

Оловно-цинков комплекс (ОЦК) АД е получил положително решение от Държавната експертна комисия при Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по ОВОС (оценка за въздействието на околната среда) на „Ново оловно производство” в ОЦК АД, съобщи мажоритарният акционер в дружеството Интертръст холдинг АД.

Решението е получено в петък, 9 юли 2010 г.

Инвестицията ще доведе до вдигане на производството на олово до 60 000 тона годишно по най-съвременната и екологически чиста технология за производство на олово в света – AUSMELT, Австралия, заявяват от Интертръст. За сравнение за 2010 г. се предвижда производство на 21 хил. тона олово.

Модерната автогенна технология Ausmelt за директно топене на сулфидни оловни концентрати се характеризира с липса на стадий агломерация, оказващ най-голям негативен ефект върху околната среда при класическите технологии за производство на олово, използвани в България в момента.
 
Основни предимства на технологията Ausmelt според Интертръст са:
- повишаване степента на извличане на оловото (минимум 3%);
- повишаване степента на извличане на съпътстващите метали мед, сребро и др.;
- ефективна преработка на вторични цинко-съдържащи суровини;
- драстично намаляване на емисиите на серен диоксид, прах и тежки метали до стойности, значително под изискванията на световните и европейски нормативи;
- решително подобряване условията на труд на работещите;
- получената като отпадък шлака ще бъде абсолютна безвредна за околната среда, годна за използване като инертен материал в строителството.

"Предстоят редица рутинни действия (проектиране, получаване на лицензии, разрешителни и пр.), 24 месеца след осъществяването на които смятаме, че ще стартираме новото производство, пускайки новата инвестиция (около 45 млн. евро) в производство", казват от мажоритарния собственик.

В същото време в пълен ход са и работите по другата значима инвестиция в ОЦК АД – „Реконструкция на Цинково производство”, заявяват от мажоритаря на ОЦК.

След завършването на двете инвестиции и пускането им в действие ОЦК АД ще произвежда около 45 000 тона цинк и 60 000 тона олово годишно.

За последните 12 месеца акциите на ОЦК поевтиняват с 11,4% до 10,8 лв. за акция и остават над 10 пъти под рекордните 122 лв. за акция от октомври 2007 г.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още