IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернешънъл Асет Банк сключи репо сделка с 4,2% от акциите на Енемона

Контрагент на банката е Глобал Кепитъл ООД, собственост на мажоритаря на Енемона, което имаше дял от 18,3% в дружеството преди сделката

17:04 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Интернешънъл Асет Банк сключи репо сделка с 4,2% от акциите на Енемона

Глобал Кепитъл ООД е сключило на 5 януари репо сделка (за обратно изкупуване) с Интернешънъл Асет Банк АД за 4,19% от акциите на Енемона АД, съобщиха от Енемона чрез Бюлетин Investor.bg.

Глобал Кепитъл е 96% собственост на мажоритаря на Енемона Дичко Прокопиев и 4% на двамата му сина. Делът на дружеството в акциите с право на глас на Енемона преди репо сделката бе в размер на 18,34%.

Делът на Дичко Прокопиев в обикновените акции на Енемона към 30 септември е 60,13%.

На насроченото за вчера Общо събрание на компанията акционерите трябваше да гласуват за овластяване на ръководството да сключи договор за кредит с Банка ДСК на стойност 9,5 млн. евро със срок до 10 години.

Обезпечението е първи по ред залог на 48,66% от обикновените акции на Енемона. Книжата са собственост на Дичко Прокопиев и представляват част от мажоритарния пакет в дружеството.

Покритието на кредита е 200% или 37,16 млн. лв., което прави цена на акция за пакета, който ще послужи за обезпечение, от 6,40 лв. Това именно е най-ниската цена за обикновена акция на Енемона в последните 6 месеца.

Съветът на директорите счита, че концепцията за привличане на дългов ресурс отговаря на нуждите на дружеството да се развива, спазвайки инвестиционната си програма и поставените цели, включително и навлизането и присъствието на международните пазари.

Използването на кредита от 9,5 млн. евро ще е за преструктуриране и оптимизиране на дълговата структура, алтернативно финансиране на текущи нужди от оборотен капитал и поддържане и разширяване на позициите на компанията на българския и международния пазар.

Акциите на Енемона прибавиха 0,7% в днешната сесия на БФБ до цена от 7 лв. за брой, което представлява понижение от 24% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 83,5 млн. лв.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още