IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди аукционa са записани 91% от новите акции на Инвестор.БГ АД

Анализатори на Карол и Елана оценяват Инвестор.БГ между 13,5 и 17,79 лв./акция

10:41 | 09.03.11 г.
Преди аукционa са записани 91% от новите акции на Инвестор.БГ АД

Записани са 90,56% от новите акции на Инвестор.БГ АД, показват данни в уеб страницата на Централен депозитар. Използвани са 1 086 203 права от увеличението на капитала, срещу които са записани 217 237 акции.
Останалите 113 257 права (9,44% от всички) ще се предложат на ауцион на 14 март 2011 г. от 13:15 до 13:45 ч. Правата ще се предложат с код 4IN1.

По време на свободната търговия се изтъргуваха 607 180 права, или 50,6% от всички. На база записването на 90,56% от акциите може да се изчисли, че около 40% от първоначалните собственици на права участват в увеличението, а други 50% са придобили от стари акционери правата, с които участват в увеличението.

Всеки 5 права дават възможност за записване на 1 акция с емисионна стойност 12,4 лв. Срокът за плащане на емисионната стойност по набирателната сметка на Инвестор.БГ АД е 25 март 2011 г.

Анализаторите на ИП Карол и ИП Елана Трейдинг оценяват акциите на Инвестор.БГ АД на между 13,5 лв. и 17,79 лв./акция, показват анализите*, разпространени от посредниците.

"Очакваме пазарът на онлайн реклама да е един от най-бързо растящите сектори в страната поради ниската база за сравнение, бързо нарастващия брой интернет потребители, ръста на използването на интернет през мобилни устройства и пренасочването на потребителите от традиционните медии към онлайн медиите, което е особено ясно изразено при младата аудитория", се казва в анализа, изготвен от ИП Карол.

От посредника считат, че с диверсифицираното си портфолио и силна пазарна позиция Инвестор.БГ е отлично позиционирана да се възползва от ръста на онлайн рекламата в България.

По данни към 2009 г. интернет рекламата у нас е с дял от 6,2% в общата реклама, като в Унгария процентът е 10,1%, в Румъния 1,8%, в Полша 13,4%, във Великобритания 27,3%.

Според анализ на Елана Трейдинг справедливата стойност на акция варира значително при различните модели за изчисляването й, като на база оптимистичния сценарий за развитието достига до 41,28 лв./акция.

Инвестор.БГ притежава 14 уеб сайта, достигащи до над 50% от българските интернет потребители и имащи 1,8 млн. души месечна аудитория. Почти всички сайтове са лидери в сегментите си, заемайки челните места по посещаемост по данни на Gemius. Сайтовете на компанията са Aha.bg, Automedia.bg, Blog.bg, Dnes.bg, Gol.bg, Investor.bg, Mp3.bg, Nasamnatam.com, Puls.bg, Rabota.bg, Snimka.bg, Start.bg, Teenproblem.bg и Tialoto.bg.

Можете да свалите анализите на Инвестор.БГ АД, разработени от ИП Карол (на български и английски език) и на ИП Елана Трейдинг (на български и английски език) от съответните линкове.

Инвестор.БГ АД публикува базов и оптимистичен сценарий за финансовите си резултати в следващите 5 години.

Проспектът за предлагане на акциите е публикуван на български, с превод на английски. Посредникът по емисията, Кей Би Си Секюритис България, е изработил профил на Инвестор.БГ, който можете да видите тук.

Инвестор.БГ АД е в процес на увеличение на капитала с 20%, или 239 892 акции.

Увеличението на компанията е успешно при записване на 30% от предложените акции. 

*Статията и анализите са с аналитичен характер и не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
Анализите са изготвени по поръчка на Инвестор.БГ АД.

Свързани компании:

Инвестор.БГ АД(IBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още