IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е.ОН България няма да наддава за държавните дялове в дъщерните си дружества

От дружеството обаче не коментират дали преди борсовата приватизация няма да се случи увеличение на капитала на двете компании

13:58 | 07.04.11 г.
Е.ОН България няма да наддава за държавните дялове в дъщерните си дружества

"Е.ОН България многократно е заявявала, че предпочита българската държава да остане съакционер, което ще гарантира по-голяма прозрачност на дейностите на компаниите. Поради тази причина Е.ОН България няма да се възползва от възможността да закупи държавните дялове в Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД", заявиха от Е.ОН България за Inevstor.bg.

"Същевременно не сме в позиция да коментираме каквито и да са въпроси, свързани с увеличение на капитала", отговарят от Е.ОН България на въпроса на Investor.bg, дали в месеците преди борсовата приватизация ще има увеличение на капитала и евентуално държавният дял ще бъде намален от сегашните 33%, например ако държавата не участва в увеличението.

"Е.ОН България е информирана за намеренията на правителството да продаде държавните дялове в Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД", потвърдиха от Е.ОН.

Информацията показва, че двете дружества ще имат фрий-флоут от 33%, като сумарната му стойност е 136 млн. лв. на база приватизационната цена от 2004 г. С по-голяма печалба сред двете дъщерни дружества е Е.ОН България Мрежи (23 млн. лв. за 2009 г., спрямо 1,9 млн. лв. за Е.ОН България Продажби). Това показва, че Е.ОН България мрежи може да изпревари Софарма по пазарна стойност на фрий-флоута.

Е.ОН България Мрежи поддържа и управлява електропреносната мрежа в 9 области, включително Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна.

Е.ОН България Продажби е дружеството, което доставя електроенергията до потребителите в тези области. Разделението е направено, за да може Е.ОН България Продажби да участва в постепенно либерализиращия се електроенергиен пазар у нас. Дружеството доставя електроенергия на 1,1 млн. битови и стопански потребители.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви конкурс за избор на посредник за продажбата на държавните пакети си от по 33% в двете дружества.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още