IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дружествата на Е.ОН може да са с най-голяма капитализация на фрий-флоута на БФБ

Стойността на 33% от Е.ОН България Мрежи и Е.ОН България Продажби според приватизационната цена е 136 млн. лв.

10:20 | 07.04.11 г.
Дружествата на Е.ОН може да са с най-голяма капитализация на фрий-флоута на БФБ

Дружествата Е.ОН България Мрежи и Е.ОН България Продажби може да са със сумарно най-голяма пазарна капитализация на свободно търгуемите книжа (фрий-флоут) на база приватизационната цена от 2004 г. Тогава за 67% от двете компании бяха платени 140,7 млн. евро.

Това прави 135,5 млн. лв. за държавния пакет от 33%, който ще бъде продаден. Тази сума е над стойността за най-голямото дружество на БФБ-София по този показател, а именно Софарма, която е с около 120 млн. лв. стойност на фрий-флоута към 1 март 2011 г.

Допускането е при условие, че мажоритарният акционер Е.ОН България ЕАД не увеличи дяловете си в двете дружества от сегашните 59%, като по-този начин намали фрий-флоута. Акционер с по 8% и в двете дружества е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Внушителната хипотетична стойност на предложените пакети може да бъде катализатор за привличане на чужди инвеститори, които веднъж погледнали към България, могат да добавят към портфейлите си и други компании.

Каква ще бъде актуалната приватизационната цена на Е.ОН България Мрежи и Е.ОН България Продажби предстои да видим през тази година, след като АПСК (Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол) вече обяви конкурс за избор на посредник за продажбата на държавните пакети си от по 33% в двете дружества.

Вчера от АПСК уточниха за Investor.bg че двете дружества ще бъдат публични и съответно на аукциона за продажбата на акциите ще може да се купува по 1 акция, което разсея опасенията, че пакетите от 33% ще са неделими и ще ги вземе един купувач без дружеството да стане публично и да има активна вторична търговия на БФБ-София.

Каква е разликата между Е.ОН България Мрежи и Е.ОН България Продажби?

Е.ОН България Мрежи поддържа и управлява електропреносната мрежа в 9 области, включително Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна.

Е.ОН България Продажби е дружеството което доставя електроенергията до потребителите в тези области. Разделението е направено, за да може Е.ОН България Продажби да участва в постепенно либерализиращия се електроенергиен пазар у нас. Дружеството доставя електроенергия на 1,1 млн. битови и стопански потребители.

Е.ОН България ЕАД е създало и още едно дружество с предмет на дейност като на Е.ОН България Продажби, но то е фокусирано върху големите потребители - Е.ОН България Трейдинг. То е 100% собственост на Е.ОН България ЕАД, за разлика от 59%-те дялове в другите две дружества.

Нетната печалба на Е. ОН България Мрежи през 2009 г. намалява с една трета спрямо 2008 г. до 23 млн. лв., а тази на Е.ОН България Продажби е в размер на 1,9 млн. лв. при загуба от 5,4 млн. през 2008 г.

Продажбите на Е.ОН България Продажби АД през 2009 г. са за 719,5 млн. лв., спрямо 682,7 млн. лв. през 2008 г.

Продажбите на Е.ОН България Мрежи АД през 2009 г. са за 246,5 млн. лв., спрямо 259,9 млн. лв. през 2008 г.

Това показва, че Е.ОН България Мрежи има по-малки продажби, но по-голяма печалба.

Е.ОН България Трейдинг АД има 1,13 млн. лв. приходи от продажби през 2009 г., като те намаляват с над 50% спрямо 2,74 млн. лв. през 2008 г. За 2009 г. загубата на дружеството е 14 хил. лв., при 6 хил. лв. загуба през 2008 г.

Е.ОН България ЕАД има и други дъщерни дружества у нас, като например Е.ОН Енерджи Трейдинг България ЕООД. То има продажби за 2,7 млн. лв. през 2009 г., при постигнати 8,84 млн. лв. през 2008 г. Загубата за 2009 г. е 23 хил. лв., а печалбата за 2008 г. 131 хил. л.в.

През 2009 г. Е.ОН Енерджи Трейдинг България ЕООД доставя електроенергия за вътрешния пазар, както и развива трансгранична търговия и износ на електроенергия.

До клиенти на вътрешния пазар дружеството е доставило 15 MWh, а износът е за 17 GWh, тоест износът е бил основен акцент. През първите шест месеца на 2009 г. Е.ОН Енерджи Трейдинг България ЕООД не е доставял до български клиенти поради ниските цени на регулирания пазар и ограничените обеми енергия, определени от регулаторните власти, които производителите могат да предлагат на свободния пазар.

"НЕК продължава да упражнява пазарно влияние на границата, купувайки повече от 95% от трансграничния капацитет, предлаган на аукциони от дъщерното му дружество ЕСО", заявяват от Е.ОН Енерджи Трейдинг България ЕООД.

"За БФБ-София отново на дневен ред е въпросът за кокошката и яйцето, а именно, дали първо ще се вдигне ликвидността или ще дойдат качествени книжа. Първият вариант е на бавно възстановяване. Вторият вариант е наличието на няколко качествени IPO-та, защото когато получихме голям и качествен емитент като БТК през 2005 г., пазарът за няколко месеца привлече чужди инвеститори и се съживи. Убеден съм, че това много лесно може да се случи отново. В момента държавата може да изиграе изключително положителна роля с няколко добри листвания на енергийните компании и на други държавни компании. Това ще изстреля борсата на други нива на ликвидност, а индексът ще намери мястото си след това. Без държавната намеса пазарът пак ще си дойде на мястото, но по-бавно", заяви Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг по-рано през тази седмица.

„Работи се по привличането на стратегически инвеститор в БФБ-София. Вече са извършени първите стъпки, а именно държавата вече има над 50%, дружеството е публично. Следващата стъпка е листване на държавни дружества, а оттам атрактивността на БФБ да се повиши”, каза Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София на годишната пресконференция на пазарния оператор през март тази година.

В този смисъл листването на пакетите от Е.ОН Продажби и Мрежи е и стъпка към приватизацията на БФБ-София.

Приватизацията на двата дяла ще осигури бюджетни приходи, каквито ще осигури и приватизацията на държавния дял в БФБ-София.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още