IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкомет планира втори пореден дивидент

Алуминиевата компания ще гласува за разпределяне на 15% от печалбата си за миналата година

14:48 | 03.05.11 г.
Алкомет планира втори пореден дивидент

Управителният съвет на Алкомет АД предлага акционерите да гласуват за разпределянето на 1,11 млн. лв. (15% от печалбата за 2010 г.) под формата на дивидент, показва поканата за общото събрание, насрочено за 22 юни 2011 г., публикувана чрез БФБ-София. Печалбата на Алкомет за 2010 г. е 7,6 млн. лв.

Брутният дивидент от 6,2 ст. на акция (5,9 ст. нетен) ще бъде втори пореден за шуменското дружество, след като такъв бе разпределен и за 2009 г., като тогава размерът му беше 2,4 ст. на акция. Откакто се търгува на БФБ до миналата година дружеството не бе раздавало дивиденти.

На събранието също така ще се гласува и за разпределяне във фонд "Резервен" на премийните резерви при емитиране на ценни книжа на дружеството, възлизащи на 1,5 млн. лв. Предложението е обявено като "Разпределение на натрупаната премия от търговията с акции на Алкомет АД на Българската фондова борса".

На събранието ще се гласуват и рутинните точки за редовно общо събрание на акционерите като отчет на управителния съвет, освобождаване от отговорност на ръководството, избор на регистриран одитор и други.

Алкомет реализира 161% ръст на печалбата на годишна база до 3,3 млн. лв. за първото тримесечие на 2011 г.

За последните 12 месеца акциите му поскъпват със 114% до 7,05 лв. за акция и 127 млн. лв. пазарна капитализация, с което заемат първо място по поскъпване сред ликвидните компании на БФБ-София.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още