IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

- В книгата  ви се цитира изследване, че бедни страни от Карибския басейн, Латинска Америка и Африка са лидерите в индекса на щастието. Защо Европа и САЩ не са, а пък страните от бившия соцлагер са най-назад?

Колкото по-слабо са атакувани емоциите и ирационалността на човека, толкова по-щастлив е той. Първата група  страни имат по-различна психология от пазар-консумеризъм и перцепция за щастие. Хората от бившия соцлагер се чувстват излъгани от революцията и съжаляват за "пропуснатия шанс" да участват отначало в консумеризма. И сега страхотно много бързат... да наваксат и поради това са много нещастни. Само вижте лицата на всичките ни политици и богати бизнесмени. 

- Какво е възприятието за щастие на хората в Латинска Америка, за да са по-щастливи от другите?

Моята трактовка е че в тези страни хората страдат по-малко от "болестта  на парите" (Money Sickness Syndromе) и са по-щастливи, макар и по-бедни, защото ценностната им система не е основана толкова много на консумеризма.

- Има ли изследвания кой е по-щастлив - бедните, средната класа или богатите? Щастливи ли са българските политици и бизнесмени или са лакоми за още власт и/или пари?

Изследванията в САЩ показват че най-силният единичен импулс за щастие се свързва със секса. В същото време General Social Surveys of the USA 1988-2002 показва, че богатите не правят повече секс от тези с ниски доходи. Следователно по този признак - богатите не са по-щастливи.

За България не разполагам с такива данни. А за нашите политици и бизнесмени, както казах по-рано, вижте добре  лицата и очите им - загрубели, нещастни, мътни. Алчността и бързането ги прави и завистливи на всичко отгоре. Забравят че в Библията е казано "Корен на всички злини е сребролюбието" и още "...среброто ти да погине заедно с тебе, задето си помисли че с пари се добива дарът Божий".

- Доколко е важно общественото мнение, което кара мнозина да вдигат летвата и в мнението на колко човека и кои точно трябва да се оглеждаме?

Хората  са емоционални и ирационални същества. Консумеризмът ни атакува всяка секунда отвсякъде - с емоции, лайфстайл, сексуалност и иска от нас пари за да консумираме повече и да живеем като на кино - философията е мъртва и живеем при такъв обществен договор. Тези, които казват обратното ги считат за луди и сектанти. Най-лесното е да говорите с някой дядо или баба за това какво им е било достатъчно за да бъдат щастливи.    

- Означава ли това, че без телевизия и медии, които са основните канали на консумеризма, ще сме по щастливи?

Медиите са нещо много хубаво, стига  да не лъжат и измислят небивалици за пари и да не деформират съзнанието ни само към консумация. Медиите не са лоши сами по себе си. Лоши сме ние хората и тези, които управляват медиите.

- Имате ли впечатления къде хората са по-щастливи? Например в стари  еснафски градове като Пловдив и  Шумен, в забързаната и изнервена София, или в морските градове Бургас и Варна?

Нямам представителни данни. Личните ми впечатления са, че хората които останаха  в провинцията са удовлетворени  от нея и нямат душевния  дискомфорт на заминалите. Заминалите в София не са се интегрирали в големия град, а пък не искат да се върнат в малкия. Това ги тормози и ги прави зли и завистливи. А софиянци, губейки статуса си, станаха също зли и мразещи хората от провинцията.

- Защо някои страни като Франция и Великобритания се опитват да въведат индекс на щастието? Кои компоненти влизат вътре?

Вероятно някой от политиците е решил да стане по-популярен, вслушвайки се в някой съветник... Папа Бенедикт XVI изрично казва, че в богатите общества хората живеят в морална и духовна бедност, вътрешният им живот е дезориентиран и страдат от различни форми на безпокойство. А Библията казва "Всички трудове на човека са за гърлото му, а душата му се не насища". Индексите се композират на база на следните въпроси: колко обезпокоен се чувствате, какво ви се струва че е ценно, удовлетворен ли сте от живота и т.н.

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

71
rate up comment 24 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Всъщност високите такси - държавни, нотариални, брокерски, банкови и други превръщат недвижимите имоти в мъртви активи. Ако хората можеха сравнително евтино да търгуват с жилища /нисък спред/, тези активи щяха да са доста живи. Колкото за ограниченията в подвижността които налага собственото жилище, винаги можеш да го дадеш под наем и да наемеш друго, където решиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 6 rate down comment 1
nns
преди 12 години
Никакви мъртви жилища не ви трябват , само живи фондове - живи живи, колко да са живи - живи -умрели ми се виждат последните 3-4 години, ама поне такса управление да ви събере човек , и едни такива предприемчиви и смислени неща правят там - пълни поведенчески финанси е всичкото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 7 rate down comment 1
goshe
преди 12 години
Хора, Даваме ли си сметка в какъв филм ни вкарват!Предците ни са били силни и независими, защото са имали РЕАЛНИ неща. От много възрастни хора съм чул(роднини,познати, случайни), че по селата ни не е имало бедняци, освен няколко мързеливи непрокопсаници(станали след 9.9.44 първи партийци и кокорбашии - с извинение за изключенията). Мой съсед(почина на 94г) по вила в едно село с 50дка е отгледал 5 (пет!) деца. Нали затова е била цялата порверзия с ТКЗС - да отчуждят хората от земята, и го постигнаха. Иначе пичът се е усетил и се е измъкнал от месомелачката, ама по-леко със съветите.Приятна вечер на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 6 rate down comment 4
alphaomega
преди 12 години
Поредния провален "инвеститор/дилър/трейдър/" който понеже не може да изкара и 5 стотинки от пазарите и затова решил да си продава съветите и да учи наивниците как да си харчат парите. СМЯХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 5 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 12 години
Браво,много директно,но на тях не им пука и се надяват да грабят ОЩЕ МНОГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 13 rate down comment 2
rover
преди 12 години
И аз да напиша нещо, преди да дойде бате Пешо и да ви обере чула.Аз съм купил няколко жилища, пък и цех и магазин. Така че, покупката и притежанието на няколко жилищни имота, хич не са ми убили инвестиционния апетит. Него го утрепаха други фактори, които не искам да коментирам. Винаги се намират ***, които ни обясняват как трябва да си харизваме парите на застрахователи, инвестиционни посредници, да развиваме производства. Е, аз развих производство, пък и търговия, за което дълбоко съжалявам. Всичко това води индивида до инфаркт, инсулт, диабет и т.н. Добре, че се спрях навреме. Ако мога да се върна в 1990 г, бих си отворил едно ключарско ателие и бих си приказвал цял ден с комшиите. Не се лъжете - опитват се да ви накарат доброволно да си дадете парите, за да ви ги ограбят, или да ви уморят от нерви и болести окло 40тте. Този лакмазанин не се е помествал от бюрото си. Мисля, че Инвестора би могъл да публикува нещо по-стойностно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 5 rate down comment 5
Voldemor
преди 12 години
Май съфорумеца Crux изпуска един много важен елемент на теорията - 10 години той е инвестирал в наеми - сега има ..... А този който е инвестирал в ипотечни вноски - сега има жилище!!!! Да повече е инвестирал ипотечният инвеститор, но инвестицията е налице, а какво е налице при инвестицията на Crux????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 9 rate down comment 3
lashov
преди 12 години
А ако си с малко дете и си ходил по мъките няколко месеца да го вкараш в тая градина ?? аз съм живял бая по квартири и като студент и като ерген но като се задоми човек е друго да си е твое. Най-малкото си създаваш удобства .... ако нещо не си напраил като хората можеш да го направиш ...... а иначе ще направиш ли ремонт на чуждо жилище ?? като утре може да го смениш??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 2
lashov
преди 12 години
Принципно от твоя гледна точка си прав ........... НО .......... недай боже да останеш без работа кой ше ти плаща квартирата??? а като те натири хазяйна къде ше идеш???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Със смяна на местожителството много по трудно , някой би си намерил работа отколкото да се съгласи да работи за малко пари. В момента се търсят хора , които работят за малко пари понеже доходите и оборота на бизнеса силно се свиха , хора без собствено жилище не могат да си позволят да работят за ниско възнаграждение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още