IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Дерменджиев: Време е за нови договорни фондове, в старите са останали боклуци

Нужни са нови схеми за колективно инвестиране, а не с чужди пари да се спасяват старите и вече полуумрели фондове, смята експертът

15:34 | 12.03.12 г. 12
<p>
	Пламен Дерменджиев.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Пламен Дерменджиев. Снимка: Личен архив

През миналата седмица стана ясно, че фондове на Стандарт Асет Мениджмънт бавят тегления на УПФ Бъдеще за близо милион. 

Investor.bg попита представители на инвестиционната общност дали проблемите на управляващото дружество могат да предизвикат вълна от тегления и от други фондове?

Пламен Дерменджиев, банков и инвестиционен експерт:

Тегленето на вложения от фондовете на Стандарт Асет Мениджмънт е вероятно следствие от промени в ръководството на УПФ Бъдеще, а не поради някакви рационални причини, основани на оценка на инвестициите чрез използването на DCF (discounted cash flow - бел. ред.) модели или поради ликвидни нужди. Публична тайна е, че мениджърите на пенсионните фондове и тези на взаимните фондове си пият заедно кафето, а в повечето случаи и уискито.

Моралният риск в момента е основен проблем на финансово-посредническата ни индустрия. Финансовите посредници изглежда се грижат повече за интересите на мажоритарите в публичните компании, отколкото за тези на своите клиенти.

Според мен „нехигиенично” е в момента да препоръчваш инвестиции в „стари” договорни и други взаимни фондове, в портфейлите на които вече са останали само „боклуци”. Време е инвестиционната общност да се събуди и да предложи нови схеми за колективно инвестиране, а не да се опитва, с чужди пари, да спасява старите си и вече "полуумрели" фондове.

Време е финансовите посредници да заявят ясно чии интереси защитават, тези на клиентите си или тези на мажоритарните собственици на публични компании. Най-добрият начин това да се случи е, да се противопоставят чрез жалби и публикации, с името си, ежедневно, както срещу наглите счетоводни манипулации и вътрешни сделки, станали вече практика на все повече публичните компании, така и срещу бездействието на регулаторите. В противен случай краят на тази индустрия у нас се вижда с просто око.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт:

Членовете на Българската  асоциация на управляващите дружества (БАУД) спазват стриктно нейните  правила, включително и тези за ликвидност на КИС. Не очаквам да се стигне до вълна от тегления от други фондове, тъй като случаят с УД Стандарт Асет Мениджмънт е изключение. Дружеството беше изключено от БАУД поради неспазване на правилата на асоциацията.

Дори и да има засилване на интензитета на тегления на вложени средства от договорните фондове, то последните са достатъчно ликвидни за тяхното посрещане. Тук следва да се отбележи, че по време на разгара на финансовата криза през 2008-2009 г. се наложи колективните инвестиционни схеми да посрещнат далеч по-големи тегления и както знаем, това се случи без проблеми и въпреки спадащата ликвидност на пазара.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт:

Случващото се около едно управляващо дружество, което не е член на БАУД, не може и не трябва да бъде приемано като модел на поведение и при останалите компании от сектора. Убеден съм, че инвеститорите в КИС съзнават това и не смятам, че вълна от обратни изкупувания е по-вероятна днес, отколокото преди два месеца, например.

Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал:

Доколкото имам информация, портфейлите на фондовете на Стандарт Асет Мениджмънт са доста специфични и няма да се учудя ако не съдържат и една акция от SOFIX. Така че напрежение през следващите седмици очаквам да има върху няколко позиции, но не и върху пазара като цяло. Така че не смятам, че ще има вълна от понижения на цени на фондове, и тегления от тях.

От интерес за стабилността на пазара все пак е тази сага да приключи максимално бързо, като очакванията ми за това са насочени към своевременни действия на Комисията за финансов надзор. Удължаване на агонията с повече от седмица-две ще действа изнервящо за пазара заради факта, че някои неща вероятно ще бъдат направени за пръв път.

Стефан Асенов, консултант:
Колективните инвестиционни  схеми започнаха да се декапитализират още през 2009 г. За последните три години има поне десет управляващи дружества, които върнаха доброволно лицензите си и по този начин се закриха десетки доброволни фондове. Има и такива, които намериха спасение в продажбата.

По този начин можем  да кажем, че пазара се прочисти. А тези инвестиционни схеми, които и в момента разполагат със сравнително голям ресурс не са случайни. Те са с история и обикновено си партнират с институционален инвеститор.

При тази ситуация не мисля, че поведението на едно УД би довело до масово обратно изкупуване във всички фондове.

Прекият негативен  ефект, е че се подкопава допълнително доверието в капиталовите и парични пазари и колективни инвестиционни схеми в труден момент за цялата общност.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
май останаха само най-алчните и спекулантите и се чудят къде останаха масата "балъци" дето ги хранеха. Съвременните инвестиционни практики са с фундаментално грешна и "греховна" философия. Така наречените "пазари", някои мило наричат казино, но не са, те са пирамиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
_1912_
преди 12 години
Пламене, не им пиши в прав текст, че по договорните фондове са останали само ***, че "фонд мениджърите" ще те намразят и пак няма да можеш да станеш зам. шеф на КФН. А от това печелят само мажоритарите които искат да си развяват байряка както при Апостолов и при сегашния гербаджия дето им бе писал предизборната икономическа програма на управляващите...Пламене, малките инвеститори искат начело да застанат способни и честни хора като теб. Желая ти успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
ceneto
преди 12 години
фонд мениджърите са спокойни, че няма да има вълна от тегления,но нищо не казват откъде ще се появят нови ентусиасти да си дават парите независимо дали УД -ва са нови, членове на БАУД или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
TOPO POCO
преди 12 години
Вълкът козината си мени, но нрава не! Пак ще загубят парите. Дори и всеки ден да си сменят имената. А дребните инвеститори остават извън "схемата"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Именно,Един вид дефолт ,бития- бит е...ия -е...н всичко да започне отначало ,да се създаде илюзията ,че има нови играчи . Това не е нищо ново под слънцето схемата я има много ,много отдавна и в политиката и във финансите и т.н..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
PETRONATOR
преди 12 години
"Пламен Дерменджиев, банков и инвестиционен експерт" - бре,бре сладурче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 12 години
Нищо ново под слънцето,преди пирамиди и фараони сега фонд мениджъри,пак ивонедялковци и тем подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Защо ли ми се струва, че в прав текст се казва - затрихме ви парите, дайте други за да ви ги затрием отново?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Абе както и преди съм казвал - друго си е да оставиш парите си на професионалист да ти ги загуби:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Старите с нови имена. :D Така е време е, че народа вече не наигра с старите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още