IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половин милион лева оборот с акции на БФБ, половината с книжа на СК Заложни къщи

Промените в SOFIX ще доведат до известно раздвижване по отношение на влизащите и излизащите компании, предвижда Тамара Бечева от Елана Трейдинг

15:23 | 13.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Половин милион лева оборот с акции на БФБ, половината с книжа на СК Заложни къщи

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, отстъпи с 0,1% в днешната сесия до ниво от 309,83 пункта при оборот от 144 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,2%.

BG40 прибави 0,01% до 107,33 пункта, BGTR30 се повиши с 0,3% до 252,59 пункта, а BGREIT нарасна с 0,6% до 59,65 пункта.

„Да се надяваме, че настроенията на т. нар. „женски месец“ ще се проявят и спрямо БФБ, а не само по отношение на температурата навън, но към момента няма такива признаци. Ситуацията на борсата остава без промяна - нисък оборот и слабо изменение на индексите. Активността остава изключително слаба, а общият обем трудно минава половин милион лева“, заяви за Investor.bg Тамара Бечева*, анализатор в ИП Елана Трейдинг.

„Дори корпоративните отчети не успяха да се отразят на търговията със сините чипове. SOFIX консолидира около 310 пункта. Промените в индекса, които влизат в сила от 19 март, ще доведат до известно раздвижване най-вече по отношение на влизащите и излизащите компании. Може да се каже, че измененията са по-скоро продиктувани от покриването или не на определени критерии, отколкото че ще доведат до някакво съживяване“, коментира тя.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 498 хил. лв., като близо половината се дължеше на София Комерс - Заложни къщи, обикновени (+2,9%) – 239 хил. С привилегированите акции на компанията оборотът бе под 2 хил. лв. при повишение в цената от 0,5%.

По оборот следват Монбат (-0,3%) – 53 хил., Индустриален Холдинг България (0%) – 51 хил. и Холдинг Нов Век (+1,7%) – 31 хил. Още при 3 емисии търговията надвиши 10 хил. лв. 

Търгуваха се общо 56 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 19/25, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на София Комерс - Заложни къщи, обикновени (+2,9%), а с най-силен спад са книжата на Адванс Екуити Холдинг АД (-14,4%) и Инвестиционна Компания Галата (-7,7%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още