IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват ни волатилни сесии на чуждите борси, но нашата изгуби всякакъв пулс

Запазва се интересът единствено към фондовете за земеделска земя, където има вероятност за добра дивидентна доходност, заяви Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

16:11 | 22.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очакват ни волатилни сесии на чуждите борси, но нашата изгуби всякакъв пулс

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 0,6% в днешната сесия до ниво от 307,89 пункта при оборот от 84 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 1,1%.

BG40 се понижи с 0,5% до 104,46 пункта, BGTR30 отстъпи с 0,4% до 255,17 пункта, а единствено BGREIT се покачи - с 0,4% до 62,08 пункта.

„През последните месеци много анализатори и инвеститори на световните пазари погледнаха по-оптимистично на бъдещето и съответно индексите на развитите пазари напреднаха с между 8% и 18% от началото на годината, а крайните песимистични прогнози започват да придобиват все по-умерен тон", заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Почти за всички е ясно, че не можем да сме сигурни дали е намерена крайната формула за решение на дълговия проблем в Европа, но поне е построен тунел, в края на който се вижда някаква светлина. Тепърва ще виждаме влошаване в излизащите макроданни, но не мисля, че пазарите не го очакват. Въпросът е в това колко негативни ще са данните и дали те ще надминат компромисните оценки на пазарните участници, които засега очакват забавяне на икономическата активност в свтовен мащаб, което обаче да бъде последвано от сравнително бързо възстановяване", каза той.

"Като цяло ни очакват волатилни сесии в международен план, което не можем да твърдим за нашия малък пазар, който изгуби всякакъв пулс. На БФБ и днес не се наблюдаваше особена активност, като изключим няколко пакетни сделки с не толкова популярни компании на родния ни пазар. Единствено впечатление прави оставащият интерес към фондовете за земеделска земя, за които може да се твърди, че борсовата им цена е далеч под ликвидационната им стойност и вероятността за добра дивидентна доходност е сравнително висока“, посочи анализаторът.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 823 хил. лв., благодарение основно на Алфа кредит АДСИЦ (0%) – 504 хил. и София Комерс - Заложни къщи, обикновени (0%) - 171 хил. При още само 3 емисии търговията надвиши 10 хил. лв. 

Търгуваха се общо 51 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 18/23, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Монбат (+2,9%) и Адванс Терафонд АДСИЦ (+2,4%), а с най-силен спад са привилегировани книжа на Химимпорт (-3,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още