IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компенсаторки за 18,9 млн. лв. са използвани в плащания през последната година

Най-голямо зануляване има на поименни компенсационни бонове, или за 12,1 млн. лв. номинал

13:16 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Компенсаторки за 18,9 млн. лв. са използвани в плащания през последната година

В плащания към държавата са използвани компенсаторни инструменти с номинал 18,9 млн. лв. в периода 5 май 2011 г. - 7 май 2012 г., показа проучване на Investor.bg.

Данните са на Централен депозитар, като има забавяне във времето между плащането с компенсаторен инструмент и регистрацията на това плащане в Централен депозитар. Например според източници от пазара има поземлени комисии, на които е платено с компенсаторки в търгове за държавна земя, които още не са предали въпросните книжа за зануляване в Централен депозитар.

Официалните данни на Централен депозитар показват най-голямо зануляване при поименните компенсационни бонове, или 12,1 млн. лв. номинал за година.

При компенсаторните записи то е за 4,1 млн. лв. номинал, а при жилищните компенсаторни записи за 2,65 млн. лв. номинал. Няма използване в плащания към държавата на „жилищни компенсаторни записи от лихвоточки“.

На база приложното поле на различните инструменти, може да се предположи за какво са били използвани те в плащания към държавата.

Компенсаторните записи, жилищните компенсаторни записи и поименните компенсационни бонове (ПКБ) могат да се използват в плащания по приватизационни договори. До 2008 г. компенсаторните записи от лихвоточки можеха да се ползват за плащания по приватизационни сделки, но това приложно поле отпадна за тези инструменти.

При плащания в търгове за държавна земя могат да се използват само поименни компенсационни бонове. Компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи намират приложение при плащания на лихви по ЗУНК задължения. Специално приложно поле на жилищните компенсаторни записи е и изплащане на номиналната им стойност (1 лв.) за първособствениците, от които реституцията след 1990 г. е отнела жилище, закупено в периода 1945-1989 г. Това приложно поле е известно като поправката „Корнезов“.

През август 2011 г. имаше търговия с 3,7 млн. лв. компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи, а точно 3,6 млн. лв. номинал можеше да се използват за плащане в приватизацията на Промишлено строителство – холдинг ЕАД.

Общо за годината от двата инструмента за плащания към държавата са ползвани 6,75 млн. лв. Разликата от 3 млн. лв. номинал е или друга приватизация, включително централизирани публични търгове (ЦПТ), или отчитане в Централен депозитар на стари сделки, на база забавено постъпване на информация от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, ако има такова.

Сега например предстои 28-ми ЦПТ, на който дялове от 18 дружества ще бъдат предложени срещу компенсаторки.

Занулените (използвани за плащане към държавата) през годината ПКБ за 12,1 млн. лв. са по търгове за държавна земя, каквито постоянно възникват някъде. Тази приватизация обаче е твърде мъглява, като информацията за нея се оповестява в избрани ежедневници, но не и с прессъобщение до медиите.

Последната цена за ПКБ е 0,45 лв. за 1 лв. номинал, докато за компенсаторните записи (КЗ) и жилищните компенсаторни записи (ЖКЗ) е три пъти по-ниска, или съответно 0,161 лв. и 0,165 лв.

Огромната разлика се обяснява с различното приложно поле. Имаше моменти, когато КЗ и ЖКЗ бяха значително по-скъпи от ПКБ, когато търсенето им за плащане на лихви по ЗУНК беше значително. Сега специалното приложно поле на ПКБ ги прави по-скъпи (търсенето за земя).

Единствено общото им приложно поле – плащане при приватизационни сделки, може да приближи и дори уеднакви цените им, но за това е нужна по-сериозна приватизационна активност срещу компенсаторни инструменти.

За последните 12 месеца ПКБ поскъпват с 49%, КЗ са надолу с 33%, а ЖКЗ поевтиняват с 31%. Има силна корелация между КЗ и ЖКЗ, поради твърде близките им приложни полета.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още