IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от ОЦК-Кърджали блокираха входа на завода

Опасенията са, че се пристъпва към ликвидация, след като банка-кредитор обяви намерения да източи активите на завода

10:00 | 24.07.12 г.
Работници от ОЦК-Кърджали блокираха входа на завода

Металурзите от „Оловно-цинковия комплекс“ в Кърджали рано тази сутрин блокираха входа на предприятието с жива верига, потвърдиха от синдикат „Защита” пред националната телевизия.

Поводът за крайната мярка е намерението на френската банка „БНП Париба”, която е кредитор на завода, от днес да източва метала от една от индукционните пещи в комбината. Според металурзите това означава, че се пристъпва към ликвидация на предприятието. Техните искания са запазване на работните места и намиране на нов инвеститор. 

По информация на синдиката банката вече е наела 15 напуснали предприятието металурзи, за да източат цинка от една от пещите срещу 100 лева на човек, за което ръководството на предприятието не е информирано.
 
„В пещта се съхраняват 20 тона разтопен цинк. Цената му е около 30 хиляди долара. Това не решава проблема на банката, отпуснала на завода кредити за близо 70 милиона лева, но ще доведе до спиране на производството“,
твърдят от „Защита”.

В живата верига ще се включат всички останали все още на работа в „Оловно-цинковия комбинат“.

Сега в завода са останали малко над 200 души, а близо 300 са напуснали работа от началото на протестите. Според синдикалистите до момента нито един инвеститор не е проявил интерес да поеме финансово закъсалото предприятие.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още