IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата стартира продажба на земеделска земя срещу ПКБ

Според областния координатор на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти за Пловдив става дума за общо 100 хил. дка в цялата страна

09:45 | 21.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавата стартира продажба на земеделска земя срещу ПКБ

Държавата стартира продажба на земеделска земя срещу поименни компенсационни боновe, гласи заповед на министъра на земеделието и храните от 17 август 2012 г., публикувана във в-к Труд вчера 20 август 2012 г.

Информацията бе публикувана във форума на Investor.bg от Огнян Дюкенджиев, областен координатор на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти за Пловдив.

Става дума за търгове за земи в 26 области, като само в областите Габрово и София-град няма да се продава земя. Публикуваме копие на заповедта най-долу в текста.

Данни за всички парцели се публикуват в уеб страниците на областните дирекции по земеделие, затова желаещите да придобият земя трябва да следят информацията там. Информация може да бъде получена и на физическите адреси на дирекциите.

Заявленията  за участие в търга се подават  в съответните Областни дирекции Земеделие по местонахождение  на имотите, в срок от 30 календарни дни от датата на последната публикация на заповедта в местен вестник.

Информация  за земите от държавния поземлен  фонд, както и за реда и условията  за участие на кандидатите, се  предоставя от съответните общински  служби по земеделие и Областни дирекции Земеделие.

Всеки парцел има минимална цена и желаещите да го придобият дават своите оферти, като трябва да представят и документ (депозитарна разписка) за притежавани поименни компенсационни бонове.

Колко земя се предлага?

Няма точна информация, но според Дюкенджиев в една област са 9 300 дка, в друга са 5 200, като вероятно общо става дума за 100 000 дка.

Цената на ПКБ се повиши със 108% за последните 12 месеца до 0,615 лв. за 1 лв. номинал. В последния месец имаше и цени от 0,83 лв. за бон. В последните 12 месеца са изтъргувани 67,6 млн. лв. номинал.

Държавният поземлен фонд (ДПФ) възлиза на 2 млн. дка., включително около 0,7 млн. дка високопланински пасища.

Очаквайте подробности!

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
Тази схема касае доста хора - прокуратура, която трябва да се самосезира, КФН, която трябва да сезира прокуратурата, Министърът на земеделието, който трябва да си разследва ведомството, Министър председателя, който трябва да нагледа министъра на земеделието какви ги върши, и не на последно място - журналистите, които трябва да поставят въпросите и да отразяват процесите.Много грозна картина:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
А, това било, значи! Сега, ако има закони в тази страна, министърът-отворко трябва да обясни пред съответните органи и пред обществеността кой и как е изнесъл предварително вътрешна информация от ведомството му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още