IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СМС: Спрете продажбата на държавна земя на богопомазани фирми срещу ПКБ

Съюзът на младите и студентите бе срещу опълчилите се срещу промените в закона за горите

17:33 | 21.08.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СМС: Спрете продажбата на държавна земя на богопомазани фирми срещу ПКБ

Съюзът на младите и студентите (СМС) настоява правиетлството да спре подготвената продажба на държавна земя от Министерство на земеделието и храните, поради явно опорочената процедура, гласи прессъобщение на съюза.

"Правителството представя мярката като антикризисна, уж да се запълни бюджета, но очевидно манипулира и заблуждава народа, защото ако намерението беше наистина такова, допустимите платежни средства щяха да бъдат само чисти пари", се казва в становището.

"Наместо това още в началото на годината предварително са били информирани близките до управляващите среди и фирми да си закупят евтини поименни компенсационни бонове (ПКБ), на цена почти една трета от сегашната, с което първо да се облагодетелстват от разликата в цената, и второ да бъдат с много по-конкурентни оферти на подготвяните търгове, тъй-като са получили боновете си на много ниска цена и могат да наддават три пъти повече от инвеститор, който би се включил в този момент.", показва анализ на съюза.

"Това е поредната изключително лоша практика за управление на държавните активи, с което ще се нанесе огромна финансова вреда на българския народ. Не само, че сегашните управляващи за последните три години не обезсилиха предишната грандиозна далавера - заменките на Тройната коалиция, ами сега са на прага да изпълнят собствената си такава. В случай че отговорните министри не коригират разписаните заповеди, ще настояваме за оставки", обобщават от съюза.

Справка в уеб сайта на Съюза на младите и студентите показва, че той е бил против промените в закона за горите и е участвал в уличните протести. Други активности на съюза са по повод побоя над студенти от НСА, опитващи се да запазят студентската спортна база в Равда, по повод убийствата в Студенски град, против повишаването на семестриалните такси и други.

Днес стана ясно, че 154 000 дка държавна земеделска земя ще бъде предложена срещу поименни компенсационни бонове.

В последните 12 месеца цената им се повиши със 150% до 72 ст. за 1 лв. номинал, като изтъргуваният номинал е 68,4 млн. лв. при средна цена от 0,43 лв.

Ако някой иска да купи ПКБ в момента, за да участва в търга, то той трябва да вдигне цената на тези инструменти до нива, на които инвестицията ще е безмислена, още повече, че вече има инвеститори запасили се с такива книжа при средна цена от 0,43 лв. Тоест който и да иска да придобие държавна земя ще се срещне с нелоялната конкуренция на вече закупилите ПКБ, дори да е готов да плати повече в истински пари.

Новината предизвика и десетки гневни коментари под статията на Investor.bg за продажба на 154 000 дка държавна земя.

Коментаторът MZ/H например пише „Явно цялата схема е нагласена за един инвеститор и по нищо не се различава от далаверите със заменки на земя при предишното правителство :-( Време е вече за закон за много по прозрачно партийно финансиране! „

Думите на hellwitch са„Пак кражби чрез непрозрачно раздържавяване. И пак някои "наши" хора са знаели предварително и са купили компенсаторки на ниски цени. Ей заради такива далавери никога няма да прокопса тази държава.“


dex акцентира: „Интересно как Дянков ще изтърве приход от 80-100 млн. лева за хазната, пък някой ще си купят евтина земя, търгувайки с вътрешно инфо и взели компенсаторки на 30 стотинки..“

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
Hayduty
преди 11 години
Никой не може да ме убеди, че 278 пожара за денонощие са случайни.Накрая двете фирми свързани с герберите ще спечелят държавната поръчка п едната ще извади над 20милиона лева другата ще сече. Една година след пожара обгорелите дървета се продават за15-20лева на кубик ,напълно изгорелите стават на дървени въглища ,здрави в БГ са 35-40лв. а в Гърция-Серес са 85-90евро на кубикBg никога няма да влезе вШенген докато герб са на власт цветанов е работил 2год.и 8,9 месеца в Държавна Сигурносттанов е бил в дс около 9год.поне един от шефовете в Гранична Полиция са били от дс.Каъв Шенген ????? какви 5лева ??? Тия в Брюксел да не са ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
siranton
преди 11 години
bertam: "Не казвам, че ББ е замесен,"Повярвай ми приятелю, по-замесен няма как да бъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
А въобще възможно ли е мутрите да действуват по друг начин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Криминално правителство - криминални деяния - какво да се каже повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 11 години
проблемът е че се разминават законността и етичносттакато е спазена буквата на закона .... морал няма какво да търсите в бг политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
KFC1976
преди 11 години
Независимо кой държи управлението на държавата, са необходими средства . Същите се получават по знайни и незнайни пътища, все пак има дадена заявка за 2-ри мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Shemata
преди 11 години
Тази схема с компенсаторките може да се нарече Пълна Трагадия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Itrade
преди 11 години
Никой няма да се намеси бъди сигурен,пещаците са официалните спонсори на Герб , а идват избори...схемата е ясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Преди време ББ поне 6 месеца не пропускаше да каже в почти всяко интервю как е спрял заменките на тройните-крадци от предното правителство. Сега обаче няма да е зле малко да се поразровят малкот останали независими медии и да се изкара една справка колко хиляди декара Българска Земя са продадени в нагласени (100%) търгове, в които се плаща само и единствено с ПКБ.Нека и опозицията ако има такава се поразрови и ББ ако наистина държи на името си блокира тези откровено инсайдърски схеми, за които на запад организиралите ги лица щяха да им лепнат по минимум 5-10 години ефективно!Не казвам, че ББ е замесен, но ако има кой да изкара инфото и да се пошуми из медиите съм убеден, че Бойко няма да се крие като мишока Станишев и ще предприеме мерки. Поздравления за Мариян и компания, че се зашумя около темата. НЕ СПИРАЙТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
Кои са тези СМС? Това да е е някаква нова "гражданска организация" на БСП? Съгласен съм с исканията им, но ми звучи съмнително разни студенти толкова бързо да са схванили далаверите с компенсаторките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още