IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврофинанс е намалило дела си в Булленд след репо от Интернешънъл Асет банк

Лихвите по репата традиционно са високи и трудно ще бъдат плащани от дивидентна доходност

18:09 | 24.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврофинанс е намалило дела си в Булленд след репо от Интернешънъл Асет банк

Еврофинанс АД е намалило дела си в Булленд Инвестмънтс АДСИЦ чрез репо-сделка от Интернешънъл Асет банк, става ясно от хронологията на събитията.

Първо фондове на ПОД Алианц България продадоха акции от Булленд инвестмънтс АДСИЦ и делът на Еврофинанс АД в последното се увеличи от 10,7% на 15,28%.

На 31 август 2012 г. бяха изтъргувани общо 21,5% от капитала на Булленд инвестмънтс АДСИЦ, като цената на големите сделки бе 1,15 лв. за акция.

Текущата цена за акция на Булленд е 1 лв. В допълнение лихвите по репата са високи и трудно ще бъдат платени от дивидентна доходност, осигурявана от Булленд. Лихвите по репата са до 15% годишно, но е възможно за големи сделки да са договорени и по-ниски лихви от например 10% годишно.

Конкретно текущата сделка е за 12,8%, или 1,67 млн. акции, и е от 13 септември 2012 г. при цена от 0,60 лв./акция за общо 1 млн. лв. Сделката е сключена на извънрегулиран пазар и е със сетълмент (прехвърляне на собствеността и парите) 17 септември. Така делът на Еврофинанс намалява от 12,92% на 0,11%.

Каква е логиката?

Ако Еврофинанс АД плаща лихви по репо сделка цяла година, и то след като спрямо текущата борсова цена вече губи 15 ст. на акция, то покупката на Булленд няма да е печеливша инвестиция.

Булленд е изплатил дивиденти от съответно 9,6 стотинки за 2011 г. (включително от неразпределена печалба от минали години), 6,7 стотинки за 2010 г., 3 стотинки за 2009 г. и т.н.

Дори отново да разпредели дивидент от близо 10 ст., той няма да покрие разходите на Еврофинанс за лихви, както и загубата от понижението в борсовата цена с 15 стотинки.

Съвсем неангажиращо, възможните хипотези са:

- Еврофинанс да прави репо-сделката с намерението скоро да върне финансирането си и реално платените лихви няма да са съществени. Тоест за временна ликвидност.

- Еврофинанс да очаква ликвидация на Булленд и съответно по-добри от текущите цени.

- Еврофинанс отчита, че балансовата стойност на акция е 1,36 лв. към 30 юни 2012 г. и в този смисъл покупката на цена от 1,15 лв. е добра.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още