IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН назначи квестор в посредника Адамант Кепитъл партнърс

С назначаването му, правомощията на съвета на директорите се преустановяват и се упражняват от квестора

13:29 | 25.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
КФН назначи квестор в посредника Адамант Кепитъл партнърс

Комисията за финансов надзор назначи Любен Лилянов Нанов за квестор на инвестиционен посредник Адамант кепитъл партнърс АД, считано от 24 октомври 2012 г., съобщи регулаторният орган.

С назначаването на квестора, правомощията на Съвета на директорите на инвестиционен посредник Адамант кепитъл партнърс АД се преустановяват и се упражняват от квестора. Решението е на основание чл. 13, ал. 1, т. 10 и т. 11 от Закона за Комисията за финансов надзор и чл. 118, ал. 1, т. 5 и 6 от Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), във връзка с чл. 11, ал. 9 и ал. 2 от ЗПФИ и чл. 122, ал. 1, т. 2, б. „а” от ЗПФИ.

Накратко, решението е по повод чл. 11, ал. 2 от ЗПФИ, където са описани изискванията към лицата, заемащи ръководни длъжности в инвестиционните посредници. Това са общо десет точки, от изискване за висше образование, през това лицето да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, до факта да не са му налагани административни наказания през последните три години за нарушения на законите на капиталовия пазар.

На свое заседание от 24 октомври 2012 г. КФН е взела и решение да издаде временна забрана за публикуване на внесеното предложение от Булгартабак-Холдинг АД, гр. София за изкупуване на акции на Плевен - Булгартабак АД, от останалите акционери на дружеството.

Също така надзорът издава разрешение на УД „Златен лев Капитал” АД за преобразуване на ИД „Златен лев” АД чрез промяна в правната му форма в договорен фонд „Златен лев”.

КФН издава допълнителен лиценз на застрахователна компания „Уника живот” АД за рисковете:
- фиксирани парични суми;
- обезщетения;
- комбинация от горните две.

Регулаторният орган е приел на първо четене проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 16 от 2004 г. за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти.

Допълнително са допуснати 5 лица до провеждането на изпит за придобиване на право за извършване на дейност като брокер, насрочен за 1 декември 2012 г. и 5 лица до провеждането на изпит за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, насрочен за 2 декември 2012 г. Списъците с допуснатите лица са публикувани на интернет страницата на комисията в раздел „Изпити за правоспособност” – „Изпити за брокер и инвестиционен консултант” – „1 и 2 декември 2012 г.”

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
val2
преди 11 години
Правата са неделими със задължения ! Не ти разбирам овчия ентусиазъм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Браво бе сладури от КФН...сетиха се, че имат права да назначават квестори.Любопитно ми е колко пъти досега от 10 години да кажем са се възползвали от това си право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още