IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационери поискаха несъстоятелност на Хлебни изделия-Подуяне АД и Нилана ООД

ОББ в качеството си на довереник на облигационерите е подала исковете в Софийския градски съд

10:15 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Облигационери поискаха несъстоятелност на Хлебни изделия-Подуяне АД и Нилана ООД

Облигационерите на Хлебни изделия-Подуяне АД са поискали откриване на производство по несъстоятелност, както на емитента Хлебни изделия-Подуяне АД, така и на гаранта Нилана ООД, съобщи БФБ-София.

ОББ в качеството си на довереник на облигационерите е подала исковете в Софийския градски съд, съответно на 19 септември 2012 г. за Хлебни изделия-Подуяне АД и на 25 септември 2012 г. за Нилана ООД.

На 9 юни 2012 г. Хлебни изделия-Подуяне АД дължи лихвено плащане в размер на 210 000 евро по емисията си облигации, което плащане не е извършено.

На основание чл.5, т.1 от Договора за изпълнение на функцията довереник на облигационерите от 03 юни 2008 г., Обединена българска банка АД счита облигационния заем за предсрочно изискуем без какъвто и да било анализ, изпращане на уведомления, искания за плащане или даване на допълнителни срокове, се казва в съобщението.

Следват две общи събрания на облигационерите, на които са взети решения за кумулативно изпълнение на определени условия по емисията от страна на емитента. Към 19 септември 2012 г. такова изпълнение не е настъпило, и в такъв случай се пристъпва към изпълнение на следващото взето решение, а именно удовлетворяване вземанията на облигационерите чрез откриване на производство по несъстоятелност на Хлебни изделия-Подуяне АД и на гаранта Нилана ООД.

В Търговския регистър липсва отчет на Нилана ООД за 2011 г., а последният публикуван отчет на Хлебни изделия – Подуяне АД е за второто тримесечие на 2012 г., като такъв не е предаден за третото тримесечие, въпреки че крайният срок беше 30 октомври 2012 г.

Отчетът на Хлебни изделия – Подуяне АД за полугодието на 2012 г. показва спад на продажбите с 61% на годишна база до 2,3 млн. лв., гарниран със загуба от 1,3 млн. лв., спрямо печалба от 370 хил. лв. за съпоставимия период на миналата година.

Текущите пасиви към 30 юни 2012 г. са за 3,1 млн. лв., спрямо текущи активи за 1,85 млн. лв. (от които 1,7 млн. лв. са вземания от клиенти, доставчици и свързани лица).

Дружеството има и дългосрочни задължения за 14,3 млн. лв., 11,7 млн. лв. от които са по облигационната емисия, която е издадена на 9 юни 2008 г. със срок от 5 години в общ размер от 6 млн. евро. Лихвата е 6 месечен EURIBOR + 3,3%, но не по-малко от 7%, като текущо лихвата е 7%.

Свързани компании:

Хлебни изделия-Подуяне АД(Y40A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още