IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Билборд ще гласуват за залози в полза на ЕБВР

Предлага се залог върху цялото предприятие, както и върху изрично посочени негови активи в полза на ЕБВР като обезпечение на кредит в размер на 5,5 млн. евро

16:03 | 13.11.12 г.
Акционерите на Билборд ще гласуват за залози в полза на ЕБВР

Билборд АД свиква общо събрание на акционерите за учредяване на залог върху цялото предприятие и върху отделни негови активи в полза на ЕБВР за обезпечаване на кредит от 5,5 млн. евро, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Събранието е свикано за 18 декември 2012 г. от 10 ч. в гр. София.  ЕБВР ще кредитира Билборд за закупуване на машини, рефинансиране на съществуващи кредити и погасяване на задължения по договори за лизинг.

Акционерите ще гласуват за учредяване в полза на ЕБВР на залог по реда на Закона за особените залози (ЗОЗ) върху търговското предприятие на Билборд АД, включително върху отделни негови активи.

Ще се гласува за даване на мандат на Съвета на директорите и изпълнителния директор на Билборд АД да гласуват за приемане на решения от общите събрания на дъщерните дружества за сключване на договори за залог на движими вещи и договори за гаранция. Дъщерните дружества са Дедракс АД, Дигитал Принт ЕООД, Моушън Артс ООД и Типо Принт ООД.

Например Дедракс АД ще заложи в полза на ЕБВР следните машини – Machine Ronz Inline 500 & Laconda, Sticheng machine Muller martini и Man Roland R705.

През юни тази година Билборд АД обяви че кандидатства за заем от ЕВБР със срок от поне 8 години в размер от 5,5 млн. евро. Като цел на финансирането бе посочена преструктуриране и разсрочване на финансовите задължения на дружеството и закупуване, инсталиране и въвеждане в експлоатация на допълнително оборудване в печатната база в гр. Варна.

След сключването на договора за заем с ЕБВР Билборд АД ще уведоми инвеститорите за конкретните параметри на договора с банката, бе казано тогава.

Към материалите за общо събрание на акционерите на 18 декември 2012 г. е приложена и оценка на предприятието Билборд АД от Явлена Импакт ООД, която оценява дружеството на 30,07 млн. лв.

Също така акционерите ще гласуват и за избор на Десислав Томов за нов член на Съвета на директорите. В момента той е управител на регионален офис Пловдив към Билборд АД.

Акциите на Билборд АД поевтиняват с 24% за последните 12 месеца до 0,308 лв. за брой и 4,6 млн. лв. пазарна капитализация. Най-ниската цена за периода е 0,23 лв., а най-високата 0,47 лв. за акция.

Вероятно като част от преговорите с ЕВБР Билборд АД вече е изготвило и публикувало на 30 октомври 2012 г. и консолидиран отчет за деветмесечието на 2012 г., въпреки че крайният срок за това е 29 ноември 2012 г.

Той показва лек спад с 0,32% на консолидираните продажби на годишна база до 20 млн. лв. за деветмесечието. Консолидираната печалба намалява с 43% на годишна база до 400 хил. лв. за януари-септември 2012 г. Печалбата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA) е 3,4 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., спрямо 3,9 млн. лв. година по-рано.

Балансът показва ликвидна криза, тъй като текущите пасиви надвишават текущите активи, или 21,5 млн. лв. към 17,5 млн. лв. към 30 септември 2012 г. Основната част от текущите активи са вземания за 11,1 млн. лв., като те се увеличават с 2,8 млн. лв. от началото на 2012 г.

Основната част от текущите пасиви, или 11,3 млн. лв., са такива към банки и лизингови компании. Кредитът от ЕВБР ще е за 10,76 млн. лв. (5,5 млн. евро), ще покрие текущите пасиви и реално ще ги трансформира в нетекущи, с което Билборд АД ще избегне ликвидната криза. Тя би довела до намаляване на оборотните му средства, загуба на конкурентоспособност и влошаване на финансовите показатели.

Свързани компании:

Билборд АД(BBRD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още