IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите в София-БТ и Благоевград-БТ имат време да поискат изкупуване от БТХ

Така те може да продадат при цените от търговите предложения - съответно 71,70 лв. и 53,53 лв. за акция

12:19 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Акционерите в София-БТ и Благоевград-БТ имат време да поискат изкупуване от БТХ

Акционерите в София-БТ и Благоевград-БТ имат право в срок от три месеца да поискат от Булгартабак холдинг изкупуване на своите акции при цените от търговите предложения (съответно 71,70 лв. и 53,53 лв. за брой), показват точките 1 и 3 в двете предложения.

Конкретният текст гласи:

"Акционерите адресати на търговото предложение, трябва да са уведомени, че ако търговият предложител придобие в резултат на това или последващо търгово предложение поне 95% от акциите с право на глас в София-Булгартабак (същото е при  Благоевград-БТ - бел. ред.), те ще имат правото в срок от три месеца да поискат от Търговия предложител, и той ще бъде задължен да изкупи, независимо от и дори без неговото съгласие, техните акции по цената, предложена в това търгово предложение или в последващо търгово предложение, по реда и при условията, предвидени в чл. 157б от ЗППЦК.“

В този чл. 157б е записано, че правото е в срок от три месеца от „крайния срок на търговото предложение“. Също е записано, че лицето (търговият предложител), е длъжно да изкупи акциите в срок 30 дни от получаване на искането.

Търговото предложение за акциите на Благоевград-БТ АД тече от 10 септември 2012 г., като срокът му беше 28 календарни дни, тоест до 8 октомври 2012 г. Три месеца оттогава означават, че до началото на януари 2013 г. акционерите в Благоевград-БТ могат да поискат от Булгартабак холдинг да им плати по 53,53 лв./акция.

Търговото предложение за София-БТ АД е обявено на 1 ноември 2012 г. Затова тримесечният срок за искане за изкупуване до Булгартабак холдинг изтича към края на февруари 2013 г.

Междувременно днес се изтъргуваха 1 940 акции на София-БТ до 12:17 ч. за общо 139 хил. лв. Към този момент най-високата оферта купува е за 100 акции на дружеството при цена от 71,70 лв. за брой. От днес акциите на Благоевград-БТ не се търгуват, след като дружеството бе отписано от публичния регистър.

Остава въпросът какво ще стане със София-БТ, тоест дали ще последва отписване без последно търгово? Ако има такова, при каква цена ще е? Остава и въпросът, ако има отписване без скуиз аут, дали след това ще има размиване на дела на малките акционери с увеличение на капитала при ниска цена.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още