IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за влизане в SOFIX започва

19 компании се хвърлят в нея, като заплашени от отпадане са Неохим, Индустриален холдинг България и М+С Хидравлик

13:38 | 14.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Битката за влизане в SOFIX започва

За първи път в началото на март 2013 г. БФБ-София ще определи компаниите в SOFIX по новата методология, която включва подбор на 15 компании на два етапа.

Първият етап

При него ще се отсеят компаниите със стойност на фрий-флоута от над 10 млн. лв. Има и други критерии, като брой акционери над 500 души. В момента критерият от 10 млн. лв. стойност на фрий-флоута се покрива от 17 компании, като освен текущите в SOFIX, това са Албена АД и Зърнени храни България АД.

Енемона АД е съвсем близо до 10-те млн. лв., а Трейс груп холд е по-далеч с текущите си 8,6 млн. лв., но до 1 март има време да се промени както цената му, така и акциите в пакети извън 5%.

Чез Разпределение и Енерго-Про Мрежи имат нужните 10 млн. лв. стойност на фрий-флоута, но нямат над 500 акционери.

Вторият етап

При него ще се прецени кои са 15-те компании, сред преминалите първия етап, с най-висока медианна стойност на броя сделки и оборота за последните 12 месеца. При равен резултат с предимство ще е компанията по-напред в класацията по брои сделки.

Ако приемем, че Енемона АД и Трейс груп холд не преминат 10-милионната бариера за фрий-флоут и в състезанието останат само 17 компании, то от SOFIX ще отпадне Неохим АД и на негово място ще влезе Зърнени храни България АД.

Албена има висока пазарна стойност на фрий-флоута (близо 30 млн. лв.), но твърде малко сделки. Енемона АД от своя страна би заела място в топ 10, защото е 5-та по брой сделки (със своите 2 198) и 10-та по оборот. Трейс и Зърнени храни България пък биха били в топ 10 по брой сделки.

Сметките обаче са по-сложни, защото ще се ползва медианна стойност

Тоест ако сделки със Зърнени Храни България е имало в 61 дни, те се подреждат в низходящ ред и се взема стойността на 31-вия запис в класацията.

Така освен Неохим (който е с едва 408 сделки) под риск от отпадане са и Индустриален холдинг България (с 602 сделки) и Булгартабак холдинг (с 648 сделки). Всичко ще зависи от медианата при сделките и оборота. Риск за тях обаче ще има само ако Енемона и/или Трейс влязат в състезанието, преминавайки 10-милионната бариера.

Изчислението на медианните стойности изисква и удобни данни в табличен вид. До 1 март 2013 г. обаче има време, като могат да се променят много неща, включително медианни стойности на брой сделки и оборот, цените на акциите или процента на фрий-флот.

В момента в SOFIX са Софарма АД, Неохим АД, ТБ Централна кооперативна банка АД, Еврохолд България АД, Индустриален Холдинг България АД, Булгартабак-холдинг АД, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, ТБ Първа Инвестиционна Банка АД, Монбат АД, М+С хидравлик АД, Стара планина Холд АД, Адванс Терафонд АДСИЦ, Химимпорт АД, ТБ Корпоративна търговска банка АД и Каолин АД.

Дори компании с голяма пазарна стойност на фрий-флоута, като КТБ и Булгартабак (съответно с над 10% и 15% дял в SOFIX), са заплашени да отпаднат от SOFIX, ако няма достатъчно сделки и стабилен оборот с тях, след като високите обороти в само няколко дни няма да са достатъчни. Така беше и при старите правила за SOFIX, където имаше фиксирани изисквания за брой сделки и оборот, като някои от големите компании не ги покриваха и съответно отпадаха от индекса.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Енемона АД(E4A)

Трейс Груп Холд АД(T57)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Неохим АД(NEOH)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vale1
преди 11 години
Императивното изискване за 500 акционера остана и в новите правила и ако се спазва може да подлее вода на някои дружества. Според данни от ТР на последните 2 ОСА Корпоративна банка има по малко от 500 акционера ,но все пак я вкараха в Софикса ??? Правят си каквото си искат и както им е угодно от БФБ.дано по бързо да я приватизират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още