IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН дава ясни насоки, водещи до увеличаване на търговата цена за Арома козметикс

На 17 януари регулаторът наложи временна забрана на търговото при цена от 4,78 лв./акция

17:23 | 23.01.13 г. 1
КФН дава ясни насоки, водещи до увеличаване на търговата цена за Арома козметикс

Комисията за финансов надзор дава ясни инструкции за корекции в търговото предложение на Димитър и Лукан Луканови към акционерите на Арома Козметикс АД, които водят до увеличаване на търговата цена, показва пълното решение публикувано от Комисията.

На 17 януари регулаторът наложи временна забрана на търговото при цена от 4,78 лв./акция.

Цялото решение е публикувано след това, като в него се акцентира, че нетната стойност на активите на една акция е 11,45 лв. КФН препоръчва теглото на този метод за оценка да бъде завишено, предвид извършеното преобразуване чрез отделяне от Арома АД и направената експертна оценка за определяне на пазарната стойност на търговските марки.

Също така експертите на КФН са видели, че в метода за оценка „дисконтирани парични потоци“ е заложена средна стойност на разходите от 97,3%, което е „нереално висока“ стойност „разминаваща се значително от съответния процент за 2012 г. в размер на 92,6%“.

Тъй като предложената търгова цена от 4,78 лв. на акция е 2,4 пъти под намерената по метода „нетна стойност на активите“ от 11,47 лв., от КФН искат търговите предложители да изготвят оценка на акциите и по метода на ликвидационната стойност.

КФН има и критики по отношение на метода „цена на затваряне“. В търговото предложение е посочено, че среднопретеглената цена за последните 3 месеца е 2,576 лв. на акция при оборот от 130 713 книжа. Последната цена на затваряне преди оценката (от 13 декември 2012 г.) е 7 лв., като е постигната с 13 акции и нараства със 171% за един ден. Посочено е, че поради високото отклонение на пазарната цена, постигнато с нисък оборот и значителната разлика спрямо среднопретеглената цена, относителната тежест на среднопретеглената цена е зададена на 15%.

КФН посочва, че среднопретеглената цена е получена в резултат на отчитане и на две сделки с големи пакети акции, които сделки не би следвало да се считат за съществен фактор за определяне на реалната пазарна активност. В тази връзка използваното тегло на метода следва да се завиши с цел получаване на достоверна оценка на акциите на дружеството.

Арома Козметикс АД отчита 15,4 млн. лв. неконсолидирани продажби за деветмесечието на 2012 г., а неконсолидираната печалба е 1,18 млн. лв. Няма сравним предходен период, тъй като дружеството е вписано в Търговския регистър на 2 декември 2011 г. То е създадено чрез отделяне от Арома АД.

Акциите на Арома Козметикс АД се търгуват в широкия ценови диапазон между 0,83 лв. за акция и 7,80 лв. за акция от февруари 2012 г. досега.

Harisson Management SA, Panama продаде 70 000 акции, представляващи 33,89% от капитала на Арома козметикс АД със сетълмент на 10 декември 2012 г. Купувач на акциите бе Димитър Луканов Луканов. Цената на сделката бе 2,58 лв. на акция, или общо 180 600 лв.

 

Свързани компании:

Арома козметикс АД(ACZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dex
преди 11 години
Само да добавя, посредник "нагласил" така хубаво търговата цена е Статус инвест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още