IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алфа Асет Мениджмънт със заявка да направи първия ETF върху SOFIX

Управляващото дружество е взело неизключителното право за използване на търговската марка SOFIX от БФБ-София

11:14 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Алфа Асет Мениджмънт със заявка да направи първия ETF върху SOFIX

БФБ-София предостави на УД Алфа Асет Мениджмънт неизключително право за използване на търговската марка SOFIX, съобщиха от пазарния оператор.

Според подписаното лицензионно споразумение УД Алфа Асет Мениджмънт ще може да използва марката при организирането и маркетинга на колективна инвестиционна схема, базирана на представянето на индекса.

„Споразумението е първото, което предоставя лицензионни права върху SOFIX към местно лице. Това е от сериозно значение за развитието на пазара на инструменти, които следват представянето на нашите индекси, като индексни и борсово търгувани фондове”, коментира Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

Представител на Алфа Асет Мениджмънт не бе открит за коментар до редакционното приключване на статията, но информацията е красноречива.

От съществено значение е фактът, че Алфа Асет Мениджмънт АД има летящ старт при създаването на борсово търгуван фонд (ETF) върху SOFIX, тъй като в момента управлява ДФ Алфа индекс топ 20, в който влизат 20 компании. 

В SOFIX влизат 15 дружества, като вероятно същите 15 влизат и в Алфа индекс топ 20. Информацията в уеб страницата на фонда е стара, като според нея в индекса влизат дружества като Оргахим и Каолин, който не се търгуват, както и такива като Холдинг Пътища и ОЦК, които са със символична капитализация и едва ли все още са в индекса.

На практика Алфа индекс топ 20 може просто да си смени името на например „SOFIX борсово търгуван фонд Алфа“, да продаде 5 от притежаваните дружества и да остане с 15-те покриващи SOFIX.

Така Алфа Асет Менидмжънт няма да има проблема да набира нови 500 000 лв. в брой и да се мъчи да купува акции от SOFIX при сегашния неликвиден пазар.

По същият начин ДФ Златен лев индекс 30, който в момента покрива индекса BGTR30, лесно може да смени името си на например "ДФ Златен ETF BGTR30".

Текущият размер на активите на Алфа индекс топ 20 е 678 хил. лв. по данни към 28 ноември 2013 г.

С предстоящите промени в Закона за колективните инвестиционни схеми ще бъдат въведени борсово търгуваните фондове (ETF – exchange traded fund), като новото за българския пазар е задължението те да имат маркет-мейкър и именно котировките на този маркет-мейкър (или няколко маркет-мейкъри) ще са интересното за следене.

В същото време явно БФБ-София има желание да даде право върху търговската марка SOFIX на няколко фонда, след като не е дала изключителни права на Алфа Асет Мениджмънт.

В момента право за търговската марка SOFIX е дадено на няколко чуждестранни банки, които са издали сертификати върху SOFIX, като една от тях е RBS (Royal Bank of Scotland), която е правоприемник на сертификатите, издавани първоначално от ABN-Amro.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още