IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасов, Кутлов и Беремска-Караджова влязоха в Съвета на директорите на БФБ

Досегашният изпълнителен директор на борсата Иван Такев остава на поста си, като той и Любомир Бояджиев запазват и местата си в СД

15:48 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спасов, Кутлов и Беремска-Караджова влязоха в Съвета на директорите на БФБ

По предложение на Министерството на финансите Общото събрание на акционерите на Българска фондова борса-София АД (БФБ) прекрати предсрочно мандата и освободи от длъжност досегашните членове на Съвета на директорите (СД) Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български.

На проведеното днес извънредно заседание Общото събрание на БФБ-София АД избра трима нови членове на СД. Това са Гергана Беремска-Караджова, Иван Кутлов и Димо Спасов, съобщава борсовият оператор чрез информация, разпратена до медиите.

Досегашният изпълнителен директор на борсата Иван Такев остава на поста си. Той и Любомир Бояджиев запазват и местата си в СД.

За председател на СД бе избран Димо Спасов, а за заместник-председател - Гергана Беремска-Караджова.

Изборът на нови членове трябва да бъде одобрен от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, съгласно Закона за пазарите на финансови инструменти и чл. 31, ал. 3 от Устава на БФБ, уточняват още от борсовия оператор.

В момента тече процедурата по избор на оценител на БФБ АД и Централен депозитар АД, с което се дава своеобразен старт на процедурата по приватизацията им, макар че няма обявен ясен график.

Към 15 часа акциите на БФБ АД поскъпват с 1,79% до 3,87 лв. за брой. От началото на годината книжата прибавят 10,51% към стойността си.

Кои са новоизбраните?

Димо Спасов е председател на УС на Българска банка за развитие от 2013 г. Също от 2013 г. е председател на СД на Национален гаранционен фонд. Преди това е бил директор в дирекция Трежъри в ПИБ, директор дирекция Управление на активи в ПИБ, а също така портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт (през 2005-2006 г.) От 1999 г. до 2005 г. е работил в БНБ.

Иван Кутлов има 18-годишен опит в ОББ, Банкова консолидационна компания и ШЕЛ България. Той е член на СД на Българска дилърска асоциация, член на Регламентния комитет на СОФИБОР, Член на Резервния обезпечителен фонд на БНБ. В момента е началник на управление Трежъри в ОББ и член на Борда на директорите на ОББ Асет Мениджмънт АД.

Гергана Беремска-Караджова е била изпълнителен директор на Търговска банка Д АД от април 2013 г. до ноември 2013 г. От юли 2008 г. е била член на УС в същата банка. От 1994 до 2008 г. е работила в Министерство на финансите, като в края е била държавен съкровищник. Тя е била и член на СД на Централен депозитар АД от 1996 г. до 2008 г.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още