IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Паунина: Капиталовият ни пазар има необходимост от по-голяма публичност

Еуфорията ще се запази през първите седмици, но е възможна умерена корекция в краткосрочен аспект, смята портфолио мениджърът Селект Асет Мениджмънт

08:26 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Красимира Паунина, портфолио мениджър в УД &bdquo;Селект Асет Мениджмънт&ldquo; ЕАД. <em>Снимка: личен архив.</em></p>

Красимира Паунина, портфолио мениджър в УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД. Снимка: личен архив.

В началото на новата година забелязваме оживление на родния капиталов пазар. Всички индекси са на зелена територия, някои позиции поскъпват съществено и като цяло оптимизмът преобладава.

Колко дълго ще продължи еуфорията? Кои ще са катализаторите на борсовата активност през 2014 г.? Как ще се отрази процедурата по приватизация на борсата, а и на борсовите участници?

В серия от интервюта сред брокери, инвеститори и директори на управляващи дружества и инвестиционни посредници екипът на Investor.bg ще разкрие на своите читатели прогнозите на всеки от тях за перспективите, проблемите и тенденциите на българския капиталов пазар през 2014 г.

Ето какво сподели портфолио мениджърът в УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД Красимира Паунина за читателите на Investor.bg.

Докога очаквате да продължи еуфорията? Според Вас това моментно състояние ли е или се очертава една трайна тенденция?

Оптимистичната вълна, която се наблюдава на БФБ от края на изминалата година, премина и в първоначалните търговски сесии на 2014 г. Апетитът за риск сред инвеститорите продължава да се повишава плавно и във фокуса на търговията започват да навлизат атрактивни компании, които се характеризират с по-слаба активност, но според мен все още е рано да се говори за трайна положителна тенденция на родния пазар.

Етапът, през който преминаваме, показва дългоочакваната реакция на инвеститорите след продължителната депресия, която се наблюдава на БФБ през последните години. Очаквам еуфорията да се запази през първите седмици на годината, но след това е възможно да се наблюдава умерена корекция на пазара в краткосрочен аспект, отразяваща еднократните ефекти от големите сделки, на които сме свидетели през последните месеци.

Бихме ли погледнали на подема, на оптимизма и като на фактор, който да събуди интереса както на нови институционални инвеститори, така и на по-дребни инвеститори?

В България има компании, които притежават добри фундаментални показатели към момента, но общата икономическа ситуация в страната, която е продукт на реализираните политики през последните години, не дава добър сигнал за големите инвеститори – местни и чуждестранни. Също така отписването от борсата на някои от най-големите компании влияе негативно на развитието на търговията.

Освен от оптимизъм и подценени евентуални алтернативи за инвестиция, капиталовият ни пазар има необходимост и от по-висока степен на публичност. Според мен нужният период за установяване на траен положителен тренд на БФБ ще зависи и от времето, което ще отнеме възвръщането на доверието във възможностите на българските публични компании да развиват реален бизнес, който да носи доходност за своите инвеститори.

Какви са Вашите прогнози за активността и ликвидността на родния пазар през настоящата година?

През последните месеци станахме свидетели на повишаване на ликвидността на БФБ, но основните причини за това бяха големи сделки с еднократен характер и обичайната по-висока инвеститорска активност в края на годината. Въпреки това наблюдаваното подобрение може да бъде разглеждано като евентуална предпоставка за привличане на повече пазарни участници.

SOFIX отбеляза внушителен ръст от 42,28% през 2013 г., но стойностите на официалния индикатор са все още много далеч от нивата в периода 2007-2008 г. Този факт, както и наличието на атрактивни от фундаментална гледна точка компании на пазара, обуславят реалната възможност за положителни резултати на БФБ и през настоящата година.

Очакванията ми за 2014 г. са за повишение на активността на българския капиталов пазар. Предпоставка за това е не само низходящата тенденция при банковите депозити, която има стимулиращ ефект за търсене на нови алтернативи за инвестиции, но и наблюдаваното раздвижване сред големите инвеститори на пазара.

Бихме ли могли да очакваме повече листнати компании?

Възможността за допускане за търговия на нови компании на БФБ би оказала положителен ефект върху развитието на търговията. Подобни процеси се наблюдават в съседните ни страни - Румъния и Турция - и това ги прави атрактивни инвестиционни дестинации. За съжаление към момента не се очаква листване на големи компании в страната ни, но евентуално увеличение на дела от общия капитал, който се търгува свободно на пазара при настоящите публични компании, би се отразило позитивно на активността на борсата.

Какво влияние очаквате да окаже процедурата по приватизация върху борсата?

Процедурата по приватизация на БФБ също е фактор, който може да повлияе положително на развитието на пазара. Родната борса се характеризира с ниски ликвидност и пазарна капитализация спрямо своите конкуренти, но евентуалното ѝ придобиване от водещ борсов оператор би привлякло чужди капитали към България, или поне би създало инвеститорски интерес, от който публичните компании могат да се възползват в оптимална степен.

Друга позитивна предпоставка за развитието на пазара е приблизително двойното повишение на активите под управление на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране към края на 2013 г. спрямо предходната година. По данни на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД)  нетните активи под управление на регистрираните в Асоциацията дружества са в размер на 708 млн. лв. към 30.12.2013 г.

Моето мнение е, че положителният паричен поток от тези инвеститори ще спомогне за допълнителното повишаване на ликвидността на пазара и съответно – за възходящ тренд в средносрочен и дългосрочен аспект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още