IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ ще продължи да следва политика на внимателно нарастване на кредита

Проверката на активите и стрес тестът показват наличието на достатъчни капиталови буфери за абсорбиране на неочаквани загуби

18:38 | 15.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
БАКБ ще продължи да следва политика на внимателно нарастване на кредита

С цел подобряване на рентабилността и поддържане на капиталовите буфери над нормативно определените нива Българо-американска кредитна банка АД (БАКБ) ще продължи да следва политика, насочена към внимателно нарастване на кредитния портфейл. Това се посочва в прессъобщение на банката.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„БАКБ успешно премина процеса по оценката на качеството на активите и стрес тестовете. Резултатите след оценката на качеството на активите и стрес сценариите показват устойчивост на капиталовата позиция и нива на капиталова адекватност, съизмерими със средните за банковата система“, гласи информацията във връзка с публикуваните на 13 август 2016 г. от Българска народна банка индивидуални за всяка банка резултати от прегледа на качеството на активите и стрес тестовете.

„Данните потвърждават адекватността на бизнес модела на банката, отговорното поведение и действия на акционери, ръководство и служители, които осигуряват достатъчно капиталови буфери за обезпечаване на неочаквани загуби, произтичащи от продължителни негативни шокове“, коментира изпълнителният директор и председател на Управителния съвет на БАКБ АД Васил Симов, цитиран от пресцентъра на трезора.

От банката посочват, че сравнително малките допълнителни обезценки след проверката са свидетелство, че „използваните методологии за оценка и отчитане на рисковете са в голяма степен консервативни и в синхрон с изискванията на националните и европейските банкови правила и практики“.

В понеделник след три сделки акциите на БАКБ поевтиняха с 4,5% до 4,01 лв. за брой и 99,012 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Звучи малко като платена публикация, но няма лошо да хвалим българските банки, все пак живеем в България и трябва да си ценим нашето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още