IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН променя правилата за разкриване на информация при публични предлагания

Цели се и ограничаване на административната тежест и създаване на условия за постигане на по-голяма прозрачност

14:32 | 13.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо гласуване проект за промени в процедурите за първоначално и последващо разкриване на информация при публично предлагане на ценни книжа и допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар. Това става ясно от решенията, взети от регулатора на заседание на 12 август.

Регулаторът предвижда отмяна на досегашната уредба от 2003 г. (Наредба № 2) и приемане на нова наредба, което е необходимо, тъй като „промените, които се налагат, са съществени и многобройни“. Пренаписването на подзаконовото законодателство цели да приведе уредбата в съответствие със законовите промени, които бяха въведени със Закона за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (обн., ДВ, бр. 64 от 2020 г.)

Тогава в националното законодателство се въведоха редица мерки по прилагането на Регламент (ЕС) 2017/1129 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2017 година относно проспекта, който трябва да се публикува при публично предлагане или допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар, и за отмяна на Директива 2003/71/ЕО (Регламент (ЕС) 2017/1129), както и се усъвършенства националната правна уредба във връзка с констатирани пропуски и проблеми при прилагането й.

С проекта на наредба се предвижда изричната отмяна на Наредба № 40 от 27 февруари 2008 г. за допускането на ценни книжа до търговия на официален пазар, която е издадена на основание отменения Закон за пазарите на финансови инструменти и е изгубила своята актуалност.

Предвиждат се и изменения в Наредба № 15 от 5 май 2004 г. за воденето и съхраняването на регистрите от Комисията за финансов надзор и за подлежащите на вписване обстоятелства.

От Комисията посочват, че с проекта на наредба се цели привеждането на подзаконовата нормативна уредба в разглежданата област в съответствие със ЗППЦК и ЗДСИЦДС. Цели се и ограничаване на административната тежест и създаване на условия за постигане на по-голяма яснота, както и за преодоляване на проблеми, констатирани в практиката по прилагането на действащата Наредба № 2.

Новите правила ще определят изискванията към първоначалното разкриване на информация относно публичното предлагане на ценни книжа, документите, които се прилагат към заявлението за одобрение на проспект, както и последващото разкриване на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа.

Очакванията на регулатора са промените да доведат до увеличаване на прозрачността и създаване на ясна регулаторна среда, по-добра защита на инвеститорите и укрепване на доверието във финансовите пазари.

Проектът и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на Комисията за финансов надзор в раздел „Нормативна уредба”, рубрика „Обществени консултации”, като бележки и предложения по проекта могат да бъдат представени в 30-дневен срок от публикуването му до 13.09.2021 г. включително.

Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още