IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ейч Ар Кепитъл" дава малък дивидент и увеличава капитала си

Ще бъдат издадени нови 6 075 466 акции с номинална и емисионна стойност от 1 лев, като всеки акционер ще получи 2 нови акции за всяка притежавана

10:21 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Ейч Ар Кепитъл“ АД ще разпредели по 0,02 лева брутен дивидент на акция от печалбата за 2021 г. Дружеството планира и увеличение на капитала със средства от неразпределени печалби, което ще бъде гласувано на отделно общо събрание на акционерите. Това се вижда от документи, публикувани на сайта x3news.com.

Акционерите ще гласуват дивидента на редовно общо събрание, което ще се състои на 29 юни в София. Общата сума за дивидента е 71 424,33 лева, или по 0,023237 лева бруто на акция. Това обаче е само 15% от печалбата за 2021 г., която възлиза на почти 4,9 млн. лева.

Останалите 4,821 млн. лева ще бъдат отнесени като неразпределена печалба.

Акционерите ще гласуват и финансовия отчет на дружеството за 2021 г., доклада на одитора, на ръководството, както и ще одобрят освобождаването на Момчил Анастасов от съвета на директорите. На негово място в управителния орган влиза Велизар Величков.

Акционерите ще гласуват и политика за предоставяне на опции за придобиване на акции на компанията от членове на съвета на директорите на дружеството. Опциите не могат да бъдат прехвърляни, продавани, заменяни, залагани, наследявани или дарявани, посочва се в документа. Ако правоотношението на членовете на съвета на директорите се прекрати, опциите също се прекратяват.

Всеки член на съвета на директорите на „Ейч Ар Кепитъл“ ще може да упражни опциите си, ако е постигнал определените му цели и дружеството е реализирало печалба.

  1. Сравни Ейч Ар Кепитъл АД основна емисия с
  2. и/или с компания
(максимум 3 избрани)
ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

С приемане на годишния финансов отчет за съответната финансова година и при наличие на печалба общото събрание ще решава да използва определена част от печалбата за изкупуване на собствени акции при процедура по обратно изкупуване на акции по реда на Търговския закон. Акционерите ще решат какъв дял от печалбата да се използва за изкупуване на собствени акции въз основа на доклад на ръководството на дружеството. Предвидено е това да е до 5% от печалбата.

Обратно изкупените акции на дружеството ще се предоставят на членовете на съвета на директорите. Броят на акциите, които членовете на ръководния орган ще могат да получат, ще се определя от общото събрание на акционерите съобразно степента на изпълнение на заложените цели.

Увеличението на капитала на „Ейч Ар Кепитъл“ ще се обсъжда от акционерите на отделно общо събрание, което ще се проведе на 20 юли. Всеки акционер в „Ейч Ар Кепитъл” се предвижда да получи две нови акции от увеличението на капитала за всяка притежавана акция.

Капиталът на дружеството ще бъде увеличен със средства от неразпределени печалби. Предвидената сума е почти 6,1 млн. лева.

Предвижда се издаването на нови 6 075 466 обикновени, безналични, поименни акции с право на глас, всяка с номинална и емисионна стойност от 1 лев.

Акциите на дружеството вчера поевтиняха с почти 11%, като имаше сделки и на цена от 6 лева, което е под цената от втория търг от първичното публично предлагане на компанията. За три месеца дружеството изтрива 29% от пазарната си оценка. На 4 април акцията отчете максимална стойност на цената от 9,9 лева.

Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още