IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се закрепи в очакване на икономически данни от САЩ

Единствено йената бележи възход спрямо американските пари

13:39 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещето на щатската валута е силно зависимо от действията на Федералния резерв. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещето на щатската валута е силно зависимо от действията на Федералния резерв. Снимка: Ройтерс

Американският долар бележи възход в петъчната търговия спрямо останалите основни валути, след като инвеститорите са в очакване на излизането на още статистически данни в САЩ по-късно през деня. Икономическите доклади от четвъртък повишиха очакванията, че Федералният резерв ще се отдръпне от програмата си за изкупуване на активи по-късно тази година.

Щатската валута се покачва по време на европейската търговия в петък спрямо еврото, като двойката EUR/USD отстъпва с 0,41 на сто до 1,3319 долара за 1 евро.

Оповестените днес официални данни на Евростат показват, че инфлацията на потребителските цени в еврозоната е останала без промяна през май на ниво от 1,4% на годишна база в ​​съответствие с очакванията на повечето експерти.

Базисната инфлация на потребителските цени, която изключва храните, енергийните продукти, алкохола и тютюна се ускорява с 1,2% през миналия месец спрямо 1 на сто за предходния.

Котировката на зелените пари се покачва и спрямо паунда, като GBP/USD се смъква с 0,59% до 1,5627 долара за паунд. Ръст от 0,24% се навлюдава и спрямо швейцарския франк.

На фона на покачванията спрямо европейските валути американските пари се котират по-ниско спрямо йената, губейки 0,23 на сто до 95,15 йени за долар.

Йената спечели позиции спрямо долара, след като централните банкери на Япония обявиха, че банката трябва да постави двегодишен срок на монетарната си политика за количествено улеснение, за да успее да потуши волатилността на пазара на облигации в съответствие с решенията от края на месец май.

Щатските пари печелят позиции и спрямо канадските, австралийските и новозеландските си съименници. Макар и слаб ръст от 0,06% се отбелязва спрямо канадската валута. При „Кивито“ и „Австралиеца“ се наблюдават повишения съответно с 0,35% и 0,30 на сто.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо шест други основни валути, се покачва с 0,28 на сто до 81,11 пункта.

По-късно през деня в САЩ ще бъдат публикувани данните за инфлацията на производствените цени, индустриалното производство, текущата сметка, както и предварителните данни на Мичиганския университет за потребителското доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още