IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира възстановява загубите си спрямо долара

Централната банка на страната ще започне "силно" затягане на паричната си политика

16:29 | 08.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турската лира възстановява загубите си спрямо долара

Турската лира се възстанови частично от рекордното дъно спрямо долара, след като централната банка на страната пусна за продажба 500 млн. долара на валутните аукциони и обяви, че ще започне "силно" затягане на паричната си политика, пише Bloomberg.

Двойката USD/TRY се понижава с 0,98 на сто до 1,9482 лири към 14:10 часа българско време, стопявайки отчетения преди началото на сесията в понеделник спад  в размер на 8,7% – най-голямото обезценяване от началото на годината сред развиващите се пазари в Европа.

Турските пари бяха достигнали до 1,9740 за долар по-рано днес. Доходността по 10-годишните облигации пък падна с 5 базисни пункта, или 0,05 пункта, до 8,88%.

Гуверньорът на Турската централна банка Ердем Башчъ обяви, че "е от съществено значение допълнително затягане на паричната политика да бъде силно, ефективно и временно". "Продължителността пък ще зависи от развитието на валутните пазари", отбеляза още той.

Централната банка продаде 2,9 млрд. щатски долара от валутните си резерви от 11 юни насам, за да ограничи на спада на лирата. Продажбите се осъществиха на фона на антиправителствените протести, които разтърсиха местните пазари и ускориха инфлацията до най-бързия ѝ темп от септември 2012 г. насам.

"Централната банка ще проведе агресивни аукциони по продажба на чужди валути, за да спре натиска върху лирата", заяви от своя страна Али Сакироглу, стратег в базираната в Истанбул HSBC Asset Management.

Междувременно стана ясно, че за пръв път след 21-и юни Турската централна банка не е предложила едноседмични споразумения за обратно изкупуване на регламентираната процентна ставка от 4,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Я виж ти, имало все още нормални хора на този свят. Че то според постулатите на съвременната икономическа "наука" всяка държава трябва да се стреми с всички сили и възможности да срути собствената си валута, за да станат стоките и "конкурентоспособни" на световния пазар. А турците правят точно обратното - готови са да продадат милиарди долари от валутните си резерви, но да оставят курса на валутата си висок. Ама знае ли ги човек. Може просто да са решили, че "цар долар" си е изпял песента и просто го продават, докато все още е скъп? Интересното е, че въпреки лудото печатане долара все още се държи над водата и една от причините за това е, че някои държави, като Китай, Русия и някои арабски страни натрупаха огромни "резерви" в долари. Само в Китай са над 3 трилиона. Изобщо не мога да си представя картинката какво ще стане, ако се появи някакъв лош слух за долара и всички тия започнат и те да продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още