IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените послания на модните брандове ще подлежат на регулации

Променя се и дизайнът на дрехите, за да се улесни рециклирането

20:00 | 28.04.23 г.

Зелената сделка, която цялостно цели да постигнем климатична неутралност до 2050 година, пряко засяга модната индустрия, тъй като тя обхваща много аспекти - биоразнообразие, намаляване на отпадъците, повишаване на енергийната ефективност. Въвеждат се нови законодателни и незаконодателни инициативи, за да можем да постигнем повече устойчивост в модната индустрия. Говори се за екодизайн, дигитални паспорти и повишаване рециклируемостта на тъканите.

Това казаха Йорданка Динева, координатор "Кампании" фондация "Биоразнообразие" и Жулиета Добчева, посланик на Българска фондация "Биоразнообразие" по проекта Game on и консултант по устойчиво развитие в модната индустрия, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„За щастие се вижда напредък. На европейско ниво това се забелязва особено ясно в Скандинавските страни, а също и в Германия и Франция. Франция е една от държавите, която най-сериозно налагат мерки и от следващата година ще бъде задължително да се поставят етикети на всички дрехи, които попадат в магазинната мрежа, които да показват въглеродния отпечатък на дрехите. Това цели да повиши осведомеността и да се намали т. нар. "зелено измиване", тъй като все още компаниите си позволяват да прикачат термини като "еко", "био", "органик", които все още не могат да защитят с данни“, стана ясно от разговора.

На въпроса дали хората могат сами да се ориентират в момента дали при една марка използва "зелено измиване" или не събеседничките уточниха, че това, което може да помогне на потребителите е да следят за наличието на международно признати сертификати, като европейския сертификат, който изглежда като зелено листенце, има и европейски сертификат, който използва маркер, приличащ на цвете и също се употребява. Fair Trade сертификатът е също сертификат, който е добре да се разпознава. Това е сертификат за справедлива търговия. Това означава, че при производството не е използван детски труд и хората са работили в безопасни условия на труд. 

Предвиждат се регулации за компаниите за бърза мода, като вчера бе публикувано съобщение за мерките, предприемани от ЕК в тази посока, казаха събеседниците. Ще има задължение продукцията да намалее и да се увеличи нейното качество.

„Трябва да се погрижим не просто да си купим нещо ново, но ще има по-дълъг живот. Променя се и самият дизайн на дрехите, за да се улесни рециклирането. Налагат се норми за рециклиране, тъй като само около 1% от дрехите в момента се рециклират. В момента се работи по този въпрос усилено, включително и в България. Във Варна в момента се изгражда съоръжение за рециклиране на текстил“, казаха гостите в предаването.

Целия разговор гледайте във видеоото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още