IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историята на баскетбола излиза на търг за $2 млн.

Първите правила на играта, която се превръща в индустрия за милиарди, ще бъдат пуснати на търг в края на годината

11:41 | 29.10.10 г.
<p>Джеймс Нeйсмит е човекът, измислил и записал първите правила за играта баскетбол през 1891 година. Снимка: Flickr</p>

Джеймс Нeйсмит е човекът, измислил и записал първите правила за играта баскетбол през 1891 година. Снимка: Flickr

Баскетболът набира скорост и започва да привлича все повече почитатели из цял свят. Как обаче стана така, че тази игра се превърна в една от най-популярните спортове?

Част от историята на играта, за която са нужни само топка и кош, се съдържа върху няколко листа хартия. На тях през 1891 година Джеймс Нeйсмит – канадец и в последствие натурализиран американец, треньор и иноватор в областта на спортовете, е записал първите 13 правила на играта.

В края на 19-ти век Нейсмит е преподавал физкултура в мъжка гимназия в Спрингфийлд, Масачузетс. По това време той бива натоварен със задачата да измисли и организира спорт на открито, който да тренират младите възпитаници на гимназията. Правилата, които учителят записва на хартия, се превръщат в основата на цяла индустрия за милиарди.

Нейсмит умира през 1939 година, три години след като баскетболът официално се превръща в олимпийски спорт.

На 10 декември тази година първите правила на известната игра ще бъдат предложени на аукцион, организиран от Sotheby's в Ню Йорк. Очаква се цената на парчетата хартия да достигне 2 млн. долара. Парите, събрани от търга, ще отидат в Naismith International Foundation – организация, която апелира за спортменство и помага на деца в неравностойно положение, които обаче искат да се занимават със спорт.

Ян Нeйсмит, внук на Джеймс Нeйсмит, съобщи, че решението историческите правила да бъдат продадени, а парите дарени на фондацията, е решение на цялото семейство.

„Парите, които ще вземем, ще бъдат инвестирани в децата“, казва Ян Нeйсмит пред АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още