IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хари Потър събра $125,1 млн. в дебютния си уикенд

Това е рекордна сума за цялата поредица от екранизации на книгата на Джоан Роулинг

15:34 | 22.11.10 г. 1
<p>Снимка: Flickr</p>

Снимка: Flickr

Първата част от последния филм за Хари Потър - "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1" оглави бокс-офис класацията в Северна Америка през премиерния си уикенд с приходи от продажба на билети в размер на 125,1 млн. долара, съобщиха световните информационни агенции.

В световния бокс-офис лентата събра 330 млн. долара, при бюджет от 250 млн. долара. Това е най-високият резултат за филм от поредицата, предаде АП. Предишният рекорд на екранизация на Хари Потър принадлежеше на излезлия през 2005 година „Хари Потър и Огненият бокал“, който събра 102,7 млн. долара.

На второ място по приходи, след САЩ и Канада, където са събрани 125,1 млн. долара, се нарежда Великобритания с 28 млн. долара, следвана от Германия с 21,8 млн. долара, Австралия - 14,8 млн. долара, Япония - 14 млн. долара и Русия с 12,3 млн. долара.

От Warner Bros. подчертават, че с годините зрителите, които гледат филмите за Хари Потър, са пораснали. Статистически данни показват, че една четвърт от зрителите сега са били на възраст от 18 до 34 години. А когато излезе първия филм от поредицата през 2001 г., те бяха едва една десета.

Последният филм от поредицата, базирана на книгите за Хари Потър на Джоан Роулинг - „Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2“ се очаква да излезе през юли следващата година, припомня MarketWatch

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sirFaith
преди 13 години
Много добра ПР и маркетингова стратегия, за това им свалям шапка. ( за съжаление, за пореден път показно, че хората си оставаме овчици и лесно се влияем от мнението на множеството и сляпо го следваме)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още