IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст в продажбите на кубински пури

Китай е станал третият по големина потребител на кубински пури, а ръстът на продажбите по света е в размер на 2%

10:59 | 22.02.11 г.
<p>Пурите се радват на особен интерес от страна на Китай и Близкия Изток. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i></a></p>

Пурите се радват на особен интерес от страна на Китай и Близкия Изток. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

За любителите и познавачите на пурите едва ли има по-хубав къс от кубинския. Големите традиции в страната, производител на пури и ром, са помогнали за създаването на продукт, разпознаваем по цял свят заради качеството си, аромата и майсторски свитите листа.

Говорейки за тютюн, няма как да не споменем и забраните за пушене на обществени места, които въведоха редица държави по света. Пурите обаче определено не са от категорията на цигарите, които може да запалите в обедната почивка или докато чакате приятел на улицата. Пурата има нужда от специално внимание, от уединение, обстановка и, разбира се, добро питие.

Може би именно по-специалното отношение на хората от Близкия изток към живота (липсата на забързано ежедневие, добрите кулинарни традиции и умението за релакс) са помогнали и за повишаването на продажбите на кубински пури там. Ръстът е с 2% през 2010 година, след като пушачите в Китай и Близкия Изток са компенсирали ефекта от законите против тютюнопушенето, въведени по света, предаде Ройтерс.

Заради икономическата криза през предходните две години бе отчетен спад на продажбите на кубински пури, отбелязва АП.

Представители на сектора на производителите на кубински пури посочват, че Китай е изпреварил Германия и е станал третият по големина пазар в света след Испания и Франция за компанията Habanos, която е световният дистрибутор на кубински пури, като продажбите й за миналата година са достигнали 368 млн. долара.

Приходите от продажби на пури са важен източник на валута за Куба, която е в затруднено финансово положение.

Като реакция на законите срещу тютюнопушенето, които ограничават местата за пушене, Habanos предлага видове по-малки пури, които отнемат по-малко време за пушене, съобщи маркетинговият директор на компанията Ана Лопес на пресконференция при откриването на годишния фестивал на пурата на компанията.

Миналата година Habanos се опита да преодолее двугодишния спад на продажбите като предложи пура за жени - Жулиета, посочвайки, че жените са неразработен пазар.

Хаванският фестивал на пурата, на който тази година има 1200 поканени от 70 страни, бе открит вчера под знака на престижната марка Montecristo Cigars. Тя представя изключителната пура Гран резерва, навършваща пет години, отбелязва АФП.

За изработването на тази Гран резерва от марката Montecristo Cigars, създадена през 1935 година по името на героя от романа на Александър Дюма граф Монте Кристо, "ние избрахме най-добрите листа от тютюна Вуелта Абахо - Меката на кубинския тютюн - от реколта 2005", обясняват организаторите на фестивала.

По традиция Фестивалът на кубинските пури в Хавана приключва с търгове, а постъпленията от тях отиват направо в здравната каса на Куба, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още