IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Забогателите сами са по-щедри от наследилите богатство

Най-много средства дават хората, които са създали богатството, сочат наблюдения на милиардера

21:52 | 24.03.11 г.
Бил Гейтс: Забогателите сами са по-щедри от наследилите богатство

Бил Гейтс, съосновател на софтуерната компания Microsoft Corp и създател на най-богатия фонд за благотворителност в света, заяви, че бедните хора зависят от милионерите, които сами са натрупали състоянието си, да направят дарение, преди богатството им да бъде наследено от по-малко щедрите наследници.

„Нашият опит в световен мащаб сочи, че първото поколение богати хора всъщност са по-щедри от богатите династии”, коментира най-богатият американец на пресконференция в Ню Делхи, цитиран от Bloomberg. „Както тук в Индия, така и в САЩ и в други страни най-много средства дават хората, които са създали богатството.”

55-годишният Гейтс призовава богатите да дарят по-голямата част от парите си. През юни миналата година той стартира инициатива съвместно с Уорън Бъфет, която предлага членство на милиардери, съгласили се да отделят половината от богатството си за благотворителност. Сред приелите предложението на Гейтс са създателят на социалната мрежа Facebook Inc. Марк Зукърбърг, режисьорът Джордж Лукас и кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Индийските предприемачи също ще имат възможност да дарят, казва Гейтс.

„Фактът, че в Индия през последните 20 години се появиха невероятни истории на успеха, означава, че много голям процент от тях по свой начин ще дадат на обществото”, допълва той.

Бъфет, който се появи заедно с Гейтс днес, вече обяви, че над 99% от богатството му ще отиде за благотворителност преди или след смъртта му. 80-годишният инвеститор натрупа второто по големина благосъстояние в САЩ, трансформирайки Berkshire Hathaway Inc. от неуспешна текстилна фабрика в холдинг за 210 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още