IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на диамантите скоро ще пръска искри

Ако някой успее да убеди китайската и индийската средна класа да купува диаманти при годеж и сватба, добивите ще трябва да бъдат удвоени

14:56 | 10.06.11 г. 6
Цената на диамантите скоро ще пръска искри

Диамантите очевидно са вечни и необработените достигнаха рекордни цени. Мамещият им блясък съблазнява милиони купувачи от развиващите се пазари, докато в бранша смятат, че трябва да запазят цените на скъпоценните камъни на настоящите им рекордни висоти поне за известно време, се посочва в коментар на CNBC.

Цените на диамантите се повишиха със 17% през първото тримесечие на 2011 г. и оттогава броят на продажбите остава стабилен. Една от най-големите компании за добив на диаманти - De Beers, очаква цените на необработените диаманти да нараснат с около 20% тази година.

Колекцията от бижута на Елизабет Тейлър, която е сред най-известните в света и включва прочутия диамант Тадж Махал, ще бъде изложена на търг в Christie’s по-късно през годината, като се очаква интересът да бъде огромен.

Заемайки долната част на ценовия спектър, китайските и индийските потребители ще определят търсенето през следващите 25 години, заяви Стивън Люсие, изпълнителен директор на De Beers, на конференция, организирана от Royal Bank of Canada.

В Китай над 11 млн. двойки се женят всяка година, а още 10 млн. разменят пръстени в Индия. „Ако някой се захване да убеди тези двойки, че те трябва да отпразнуват годежа и сватбата си с диаманти, подобно развитие би било просто стряскащо“, твърди Глен Търнър, търговски директор на Gem Diamonds. „Със сигурност ще видим много силни продажби на компанията Letseng Diamonds на търговете в Антверпен“, добави той, имайки предвид добиваните диаманти в Лесото.

САЩ засега остават най-големия пазар на диаманти с дял от около 40% в световен мащаб. Китай и Хонконг в момента имат дял от по около 10%, но пазарът там нараства с 20-30% годишно през последните 5 години.

Платежоспособните китайски купувачи са особено привлечени от цветните или „луксозни“ диаманти, които са много по-редки и се продават в момента около 100 пъти по-скъпо от бели диаманти с подобен размер. 118,8-каратовият жълто-зелен диамант Изгревът на Граф Делер, който има цена от 18 млн. евро, е сред най-скъпите на пазара.

Китай и Индия ще осигуряват около 50% от ръста на продажбите през следващите 5 години, се посочва в изследване на McKinsey & Co.

Тъй като се очаква средната класа в Китай и Индия да се удвои през периода 2010-2015 г., ако бижутерите успеят да я убедят, че точно диамантите са това, което иска, компаниите за добив, търговците и бижутерите може да забогатеят.

Китайската ювелирна компания Chow Tai Fook, която даде 35,3 млн. долара – най-високата цена, плащана някога за необработен розов диамант – при закупуването на Кулинан от Petra Diamonds през 2010 г., планира по-късно през годината да осъществи първично публично предлагане на борсата в Хонконг. До 2020 г. тя възнамерява да отвори около 1 000 нови магазина.

Ако доходите в Китай на глава от населението нараснат до нивото на Тайван през следващите 15 години и ако потребителите в китайските градове се сдобият с диаманти средно на човек колкото тайванците, диамантеният сектор ще трябва да удвои добивите само за да задоволи търсенето, смятат от De Beers. 

Една от причините за високите цени в момента е, че много от компаниите, добиващи диаманти, ограничиха дейността си след началото на финансовата криза и едва сега започват да се връщат към предишните високи нива. Налице е забележимо понижение в цените по време на икономическия спад.

De Beers трябваше да се държи раболепно спрямо акционерите си, включително семейство Опенхаймър и правителството на Ботсвана, за да получи финансова инжекция от 1 млрд. долара, и регистрира загуба през 2009 г. Оттогава обаче компания е на печалба.

Част от ценността на диамантите винаги е била тяхната рядкост, която само ще нараства, докато още милиони потенциални купувачи излизат на пазара.

„Диамантите ще стават изключително редки, докато Китай и Индия продължават със своя апетит към тях“, каза Търнър. Той добави, че потребителите от горния сектор на китайската средна класа изглежда ще търсят преднамерено истински висококачествени луксозни стоки, отколкото да залагат на фалшификати и евтини имитации.

„Диамантите са различни от всички суровини, добивани в момента от различни компании“, пишат анализатори на Deutsche Bank. „И при насипните суровини, и при основните метали като медните и железни руди са известни ресурсите, които могат да бъдат разработени. Напротив, при диамантите са известни малко източници и следователно се прогнозира много ограничено ново предлагане“, твърдят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
TeodorGeorgiev
преди 12 години
Не виждам нищо безсмислено в суровина, която последните 10 години рязко повиши цената си.Само тази година се качи с 20 %, което ще се отрази и на цената на шлифованите камъни с малко закъснение.Факт е, че не е най-редкия камък, но това е без значение.Много малка част от добива е годен за инвестиция, а и пазара е много добре контролиран - от две компании.Стоката не е подходяща за спекулации, което я прави и далеч по-сигурна от много други.Намирането на едри камъни (от 10 карата нагоре) с добро качество в момента направо си е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
...и е абсурд да се твърди, че "част от ценността на диамантите винаги е била тяхната рядкост", защото това е масов камък, добиван в много райони на светът, да не говорим, че поради елементарната си структура, той е и синтезируем.Вижте и съседната новина - Алроса колко резерви има - 1 300 000 000 карата - това са 260 ТОНА диаманти !!! Малко множко за тези толкова "редки" камъни, при това само в една добивна компания, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
скрита реклама от секъде-явно продажбите буксуват......!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Ха-ха-ха - потърсете данни колко диаманти се добиват ежегодно и колко стоят на склад в големите добивни компании !!! Надали има стока на света с по-безмислено надута цена !!!Освен това безцветните диаманти са по-скъпи в пъти.Никога не бих си купил диаманти, бих предпочел наистина красиви и редки камъни - като танзанити или цаворити. За мен те са много по-ценни от тъпите диаманти, защото скоро находищата им ще бъдат изчерпани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
mantis
преди 12 години
да не говорим за кървавите диаманти, които не са само на филм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
диамантите са безсмислена стока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още