IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Свещта“ на Герхард Рихтер се очаква да донесе милиони долари

Едно от произведенията от прочутата серия "Свещи" е оценено предварително на между 9 и 14 млн. долара

16:40 | 05.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Едно от платната на германския художник. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Едно от платната на германския художник. Снимка: Ройтерс

Една непоказвана от 25 години насам картина на горяща свещ от Герхард Рихтер е акцентът в есенния аукцион за произведения на съвременното изкуство, организиран от  Christie’s в Лондон, предава DPA.

Едно от произведенията от прочутата серия "Свещи" е оценено предварително на 6-9 млн. британски лири, или 9-14 млн. долара. От аукционната къща съобщиха, че творбата, представляваща леко замъглено изображение на една горяща свещ, се е превърнала в символ на обединението на Източна и Западна Германия.

Роденият през 1932 г. в Дрезден художник, който е емигрирал през 1961 г. в Западна Германия, е създал серията в началото на осемдесетте години. На търга ще бъдат изложени и други негови творби. „Абстрактна картина“ (1992 г.) например се оценява на до 4 млн. евро.

Пред журналисти Рихтер коментира: „Това е точно толкова абсурдно, колкото е банковата криза. Невъзможно е да се разбере, лудост е“, каза още 79-годишният художник.

Същевременно лондонската галерия Tate Modern‎ организира изложба на творчеството на Рихтер. Изложбата „Герхард Рихтер: Панорама" ще бъде открита утре, а произведенията на твореца ще бъдат изложени до 8-и януари 2012 г.

Роденият през 1932 г. в Дрезден Рихтер започва да следва в художествената академия в Дрезден през 1951 г. В края на февруари 1961 г. бяга през Западен Берлин в Западна Германия и от 1961 до 1964 г. следва изкуство в Дюселдорф. 1971 става професор на Дюселдорфската художествена академия, а живее и работи в Кьолн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още