IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лувърът купи картина за близо 8 млн. евро

Платното на Жан Малуел с библейски сюжет от 1400 г. вече е обявено за национална реликва, като сумата е платена от анонимен меценат

12:46 | 16.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Лувърът купи картина за близо 8 млн. евро

След 12 години изследвания и преговори Лувърът е купил уникален шедьовър на френската живопис за 7,8 млн. евро, съобщи РИА Новости.

Платното Le Christ de piti soutenu par saint Jean ("Христос, подкрепян от Св. Йоан след свалянето от кръста") е на един от най-големите майстори на Бургундската живописна школа Жан Малуел и датира от около 1400 г.

Директорът на департамента за живопис на Лувъра Венсан Помаред заяви, че става дума за "една от най-важните придобивки на музея (по отношение на живописта) за последните 50 години".

Предишният собственик на шедьовъра е антиквар от региона Център. През 1985 г. той е купил платното от свещеник от Вик-льо-Конт (Оверн). Тогава върху картината е бил нанесен слой евтини бои и произведението не е било идентифицирано.

Ръководството на Лувъра се страхуваше, че в съответствие със закона от 1905 г. за отделяне на Църквата от държавата властите във Вик-льо-Конт могат да предявят права върху картината. За да се избегне това, антикварят е заплатил обезщетение в размер на 2,3 млн. евро. А властите във Вик-льо-Конт в замяна са се отказали от претенциите си върху произведението.

Купената от Лувъра картина вече е обявена за национална реликва. Сумата е платена от анонимен меценат, който в замяна е получил сериозни данъчни облекчения.

Жан Малуел е роден в Ниймеген (в днешна Холандия) около 1370 година. От 1397 г. той е бил придворен художник и камердинер на бургундския херцог Филип Смели.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още