IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитски принц се обиди на Forbes

Ауалид бин Талал е недоволен от позицията, на която изданието го поставя в годишната класация на най-богатите хора в света

17:22 | 06.03.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Принц Ауалид бин Талал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Принц Ауалид бин Талал. Снимка: Ройтерс

Един от участниците в класацията на Forbes за най-богатите хора в света завихри скандал, след като остана недоволен от позицията, на която е поставен. Сауидитският принц Ауалид бин Талал се обиди, защото според него списанието значително е подценило богатството му. Той дори реши да прекъсне всичките си връзки с изданието.

Списанието го нареди на 26-та позиция и оцени богатството му на 20 млрд. долара (с 2 млрд. долара повече спрямо предходната година). Принцът обаче смята, че притежава с 9,6 млрд. долара повече от оценката на Forbes, което би го класирало на 10-то място точно след Лилиан Бетанкур.

Според него разминаването идва от многократно занижената оценка на 95-процентния му дял в Kingdom Holding, чрез която той инвестира в различни активи. Дружеството е публично и се търгува на фондовата борса в Саудитска Арабия.

В писмо до Forbes малко преди публикуването на класацията Шади Санбар, главен финансов директор на Kingdom Holding, казва, че въпросът с оценката на богатството на принц Ауалид удря директно взаимоотношенията и сътрудничеството между Саудитска Арабия и САЩ. „Forbes подценява Kingdom и Саудитска Арабия, а това е шамар за прогреса и модерността“, посочва се в писмото.

От списанието обаче коментираха, че принцът системно преувеличава богатството си и въпреки, че го е увеличил с 10% за една година, това не е достатъчно, за да влезе в топ 20 на милиардерите в света.

Изданието уточнява, че се е опитало да установи богатството му въз основа на базовата стойност на инвестициите на компанията му, а не на базата на пазарната оценка на фондовата борса в Рияд, на която основателите и журналистите във Forbes не вярват.

„Стойността, която принцът от време на време поставя на богатството си, се чувства като една алтернативна реалност“, коментира журналистът от изданието Кери Долан, която допълни, че саудитецът буквално преследва списанието и оказва сериозен натиск то да използва собствените му оценки.

От офиса на принца реагираха гневно и дори обвиниха списанието в обида към регулаторите в Саудитска Арабия заради твърдението, че манипулациите на акции са нещо като национален спорт в страната. Изданието обаче се позовава на факта, че инвеститорите на дребно доминират на борсата в арабския свят и местните слухове много често оказват по-силно влияние върху цените, отколкото официалните изявления и публикации.

Ауалид допълва, че методологията на изданието е направена в ущърб на инвеститорите и институциите от Близкия Изток. Той продължава да сътрудничи обаче на Bloomberg, в чиято класация богатството му явно е по-добре оценено – на цели 28 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
jujo_si
преди 11 години
много ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
И аз искам да имам същите проблеми :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Борса
преди 11 години
Що за публична компания с акционер притежаващ 95% от нея. Арабска им работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още