IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Inditex и H&M посърнаха заради дългата зима

Inditex отчита най-бавен ръст на печалбата от 4 години насам, силната крона натисна представянето на H&M

13:30 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заради дългата зима собственикът на Zara - Inditex, отчита по-нисък ръст на печалбата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заради дългата зима собственикът на Zara - Inditex, отчита по-нисък ръст на печалбата. Снимка: Ройтерс

Необичайно дългата зима в Европа докара в началото на годината на най-големия в света търговец на дребно на облекло Inditex най-ниското увеличение на печалбата  от четири години насам. Освен това негативните валутни ефекти също са сред причините за нарастване на печалбата от само 1,2 на сто, заяви компанията-майка на Zara в сряда. 

Печалбата в размер на 438 млн. евро за първото тримесечие обаче остава в рамките на очакванията на анализаторите, предава Ройтерс. И приходите от продажби, които нараснаха с 5,2% до 3,6 млрд. евро за първото тримесечие, са в съответствие с прогнозите. Inditex държи марки като Zara, Bershka и Massimo Dutti и в последните години залага преди всичко на  развиващите се пазари.

За първите шест седмици на второто тримесечие приходите в местна валута са скочили с 8%, поясни още компанията. Без ръста на новооткрити магазини това би било равностойно на задържащи се приходи, пресмята анализаторката в Societe Generale Ан Кричлоу. „Това не е съживяването, което се чакаше от пазара“. Акциите на Inditex спаднаха в началото на сесията с 1,9 на сто.

И конкуренцията обаче има малко поводи за радост заради дългата зима. Номер две на пазара, шведската модна верига H&M, съобщи в сряда, че продажбите ѝ за май в съществуващи от над една година клонове остават на непроменено ниво. По този начин компанията не успява да оправдае очакванията на пазара, предава MarketWatch. Общият размер на приходите - включително и от новоотворени магазини, се увеличава с девет на сто през май. Продажбите през второто тримесечие са били засегнати от "съществени отрицателни валутни ефекти" заради силната шведска крона, пояснява компанията. 

H&M ще представи своя доклад за тримесечието през следващата седмица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още