IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Swatch остава доставчик на части по неволя

Компанията е задължена до 2025 г. да доставя ключови компоненти на производителите на часовници в Швейцария

21:24 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Swatch ще продължи да доставя части за местната конкуренция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Swatch ще продължи да доставя части за местната конкуренция. Снимка: Ройтерс

Гигантът в часовникарската индустрия Swatch остава против волята си гръбнак на швейцарския бранш. Swatch е задължен да предоставя механични часовникови механизми и други части на швейцарските производители до поне 2025 г., реши швейцарската Комисия по конкуренция (COMCO) в петък. Малките производители почти нямали алтернативни източници на доставки и са зависими от Swatch, заяви органът по конкуренцията. Дъщерните на Swatch компании ЕТА и Nivarox са доставяли на производители 90 процента от необходимите ключови части за скъпи часовници. Малцина часовникари могат да минат без части от Swatch, пише Ройтерс. 

Swatch от своя страна иска да се измъкне от задълженията си за доставка, защото компанията не смогва да произвежда достатъчно механизми и части за собствено ползване в часовниците от луксозните марки като Breguet и Omega. В по-лоши времена обаче компанията разполага с излишен капацитет. От гледна точка Swatch на решението на органа е разочарование, заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Swatch Group Ник Хайек в писмено изявление.

Все пак органът по конкуренция позволи на групата да намали през следващата година своите доставки на механични части на трети страни с десет процента. За основните компоненти на механичните часовници, така наречените „асортименти“, комисията по конкуренцията оценява намаляване на предлагането „поради настоящите пазарни условия и несигурно бъдещо развитие в тази област както преждевременно."

„Това е неблагоприятно развитие за Swatch“, казва анализаторът от Cheuvreux Kepler Джон Кокс. Сега преговорите за намаляване на доставките трябва да започнат отначало и засега ангажиментите за доставки на Swatch остават непроменени.

"За нас това е добра новина", каза Мигел Гарсия, ръководител на независимия производител на часовници Sellita. Сега компанията имала повече време, за да изгради собствена продукция на части. Акциите на Swatch загубиха 1,7 на сто пт стойността си на борсата в  Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още