IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бърни Екълстоун вече е обвиняем за подкуп в Германия

Милиардерът всеки момент може да бъде уволнен от шефското място в компанията-оператор на Формула 1

17:23 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Екълстоун очевидно е подготвен психически за последствията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Екълстоун очевидно е подготвен психически за последствията. Снимка: Ройтерс

„Владетелят“ на Формула 1 Бърни Екълстоун трябва да се страхува от безславен край на творбата на живота си и възможна присъда от германската съдебна система. 82-годишният британец бе обвинен от прокурор в Мюнхен в корупция и съучастие в незаконно присвояване.

Обвинителният акт е бил преведен на английски език и Екълстоун вече се е запознал с него, заяви говорителката на съда Маргарете Ньотцел в сряда пред dpa. За Екълстоун това може да означава края на епохата от три десетилетия начело на Формула 1.

Прокуратурата в Мюнхен повдигна обвинение на Екълстоун за даване на подкуп около продажбата на световния шампионат преди осем години. Действието на съда бе очаквано в последните месеци, като призовката бе забавена заради превода на английски и вече е била изпратена на 82-годишния англичанин.

Екълстоун е обвинен в даването на подкуп на банкера Герхард Грибковски, който съдейства за продажбата на 48% от Формула 1 между банката BayernLB и настоящия собственик CVC Capital Partners.

Бившият служител на финансовата институция вече получи присъда от 8,5 години затвор след признание за получени 45 млн. евро подкуп от Екълстоун на траншове през 2006 и 2007 г. Неговата роля като посредник по сделката е била да понижи продажната цена, с което е ощетил BayernLB. 

В хода на делото Екълстоун отхвърли обвиненията срещу него и свидетелства, че е бил изнудван от Грибковски. През есента английският милиардер заяви, че ще сътрудничи на обвинението в Германия в опит да избегне съдебно преследване.

Екълстоун очевидно е подготвен за последствията, най-малкото ако се стигне до осъдителна присъда. „Компанията- собственик най-вероятно ще бъде принудена да се отърве от мен, ако германците ме вземат. Ще е повече от ясно, ако бъда арестуван", заяви Екълстоун в края на миналата година пред Sunday Telegraph. Твърди се дори, че CVC е наела „ловци на глави“, които да намерят наследник на милиардера.

Прикрито се говори, че в случай на обвинителен акт от прокурора на Мюнхен Екълстоун няма да може стабилно да заема най-важната позиция във Формула 1.

Президентът на Ferrari Лука ди Монтедземоло вече предложи Бърни да си подаде оставката, ако се стигне до обвинение. „Тъй като той обича Формула 1, ще бъде първият, който ще поеме назад в интерес на Формула 1. Целият процес може да навреди на Формула 1", заяви преди време италианецът.

На онази Формула 1, която Екълстоун както никой друг досега успя да наложи, профилира и контролира финансово. Изкачването му до позицията на най-могъщия човек в най-висшата класа на моторните спортове започна в края на седемдесетте години на ХХ век, когато бившият търговец на стари коли придоби телевизионните и маркетинговите права. Екълстоун направи от Формула 1 едно очаквано в целия свят събитие. Планираното IPO бе отложено през миналата година. Новината за обвинителния акт на нейния главен изпълнителен директор би притиснало със страшна сила акциите.

Независимо дали става дума за Абу Даби, Китай, Малайзия, Индия или Русия от догодина, Екълстоун, който не залага твърде много на демократичните ценности, завладява пазара. От организаторите той прибра входни такси в размер на милиони евро. Традиционните трасета, като Хокенхайм и Нюрбургринг бяха заменени заради по-ниски разходи от алтернативни писти. А сега именно в Германия, която го направи богат, Екълстоун е изправен до стената. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още