IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг е домакин на изложба на японски дървени отпечатъци с еротична тематика

Преди векове островната държава е произвеждала принтове с ярко сексуално съдържание, известни като "шунга"

12:50 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една от еротичните творби. <em>Илюстрация:&nbsp;Sotheby&#39;s Images</em></p>

Една от еротичните творби. Илюстрация: Sotheby's Images

Сексуална сцена с нинджа, палава петорка и похотлив октопод. Не, това не са снимки, свалени от порно сайт в интернет.

Векове преди Хю Хефнър и Лари Флинт да започнат да показват малки частици гола плът, Япония е произвеждала отпечатъци с ярко сексуално съдържание, известни като "шунга" или "пролетни картини", пише Bloomberg.

Тази форма на японска еротика е била популярна както сред мъжете, така и сред жените през периода Едо (1603-1868), продължил до отварянето на Япония към западни влияния, след което шунга става табу.

Напоследък обаче Западът се отваря към това течение и го признава за легитимна форма на изкуство - стъпка, с която Япония се бави.

Вече са провеждани изложби на шунга в Белгия, Финландия, Франция и Хавай. В момента Sotheby's представя колекция в галерията си в Хонконг. "Зад хартиения параван: изложба на японски еротични отпечатъци от колекцията Урагами" съдържа 60 изящни принта върху дърво.

Урагами Мицуру е японски колекционер. Той се съгласил да заеме колекцията си за изложбата в Хонконг, защото не може да организира подобно събитие в Япония. Твърди, че се надява, че по-голямата международна аудитория и популярност ще убеди японските институции да изложат колекцията му и в родната му страна.

В изложбата на Sotheby's са включени шунга творби от някои от най-видните "укийо-е" (картини от плаващия свят) художници като Кейсай Ейсен, Кацукава Шунчо и Китагава Утамаро.

Кацушика Хокусай, известен най-вече с принта върху дърво "Голямата вълна", работи и шунга. Творбата му от 1814 г. "Мечтата на жената на рибаря" изобразява гола гмуркачка за миди, която е прегърната сексуално от два октопода. Произведението е вдъхновило и други артисти за еротични картини с октоподи, включително Пикасо и съвременния японски артист Аида Макото.

Лицата на хората в шунга творбите са силно стилизирани и рядко издават кой знае каква емоция. В същото време гениталите са много натуралистични - освен че са с преувеличени размери, те са изработени с графични детайли. Много художници включват в творбите си и калиграфия с диалог, който допълва сцените.

Обикновено от всяка творба има по 200 до 1000 отпечатъка върху дървени блокчета, като стандартният им размер е 25/27 см.

Шунга е била нещо повече от източник на приятна възбуда. Тя е ценена и заради свойствата си на талисман. Често самураите са държавли шунга отпечатъци в кутиите за мечовете си. По време на епохата Мейджи (1868-1912 г.) правителството е направило копия, които войниците да носят от вътрешната страна на каските си), подобно на начина, по който американските пилоти са рисували красиви момичета по самолетите си през Втората световна война за късмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още