IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ настояват за списък на откраднати от нацистите произведения на изкуството

Връщането им на техните пълноправни собственици може да отнеме години

12:35 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В тази къща бяха открити откраднатите от нацистите произведения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В тази къща бяха открити откраднатите от нацистите произведения. Снимка: Ройтерс

Вашингтон е помолил Берлин да публикува списък на 1400-те творби, заграбени от нацистите, които бяха открити в апартамент в Мюнхен миналата година, предаде Ройтерс.

Според пожелали анонимност източници, цитирани от информационната агенция, американски дипломати са се свързали с федералното правителство на Германия относно огромната колекция от произведения на изкуството, включващи неизвестни до момента творби на Хенри Матис и Ото Дикс, Каналето, Курбе, Пикасо и Тулуз-Лотрек. 

Творбите, включващи картини, скици и скулптури, датиращи от 16 век до наши дни, са конфискувани от разследващите органи в Германия още миналата година. Новината за това обаче бе обявена едва миналата седмица.

Потайността и липсата на пълен списък на произведенията до момента предизвикаха критики от страна на някои експерти, според които публикуването на подобна информация е жизненоважна за установяването на тяхната собственост и връщането им.

Въпреки че според експертите предметите имат огромна художествена стойност, връщането им на техните пълноправни собственици може да отнеме години и представлява огромен юридически и морален проблем за германските власти.

Колекцията, открита в апартамента на Корнелиус Гурлит - син на дилър от времето на Втората световна война, е сред най-значимите открития на творби, конфискувани от нацисткия режим. Според местната преса е възможно стойността им да надхвърли 1 млрд. евро.

Гурлит, който от време на време продавал картини, за да се издържа, в момента е изчезнал.

Вижте част от намерените произведения в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още