IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Част от намерената колекция в Мюнхен може да е била заграбена

Властите иззеха колекцията на Корнелиус Гурлит, състояща се от 1406 произведения на изкуството

16:30 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия: Част от намерената колекция в Мюнхен може да е била заграбена

Германските власти обявиха, че е възможно нацистите да са заграбили от евреи близо 590 творби, намерени в апартамент в Мюнхен, предаде Bloomberg. Те се ангажираха да ги изследват и да публикуват историята на собствеността им.

Властите иззеха колекцията на Корнелиус Гурлит, състояща се от 1406 произведения на изкуството, включително платна на Макс Бекман, Пабло Пикасо, Оскар Кокошка и Макс Либерман, като доказателства в разследване за укриване на данъци през март 2012 г. 



Късно снощи правителството обяви, че ще публикува произведенията, за които се подозира, че са били откраднати, на сайта lostart.de и започна да прави това, като качи 25 творби, включително работи на Ото Дикс и Юджин Делакроа.

Сайтът днес не бе достъпен заради големия трафик - доказателство за интереса към случая.

Нацистите са заграбили стотици хиляди произведения на изкуството от еврейски колекционери като част от политиката си на преследване на расова основа. Бащата на Гурлит, Хилдебранд Гурлит, бил нает да купува и продава от името на режима на Адолф Хитлер и синът му вероятно е наследил колекцията.

Новината за решението на германските власти да разкрият подробности за заграбените творби дойде след силен натиск и критики от страна на еврейски организации и представители на наследниците, които настояваха за списък. Те изразиха силен гняв, след като прокуратурата заяви, че публикуването на подобен списък би било контрапродуктивно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още